Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravlje

Ako ste skloni napadajima astme, ovo biste svakako trebali uzimati s oprezom

Kašalj, prehlada, astma
Foto: Shutterstock
02.02.2017.
u 14:53

Flurbiprofen, upozorava njemačka udruga pulmologa, kod osoba koje boluju od astme može izazvati bronhokonstrikciju (sužavanje bronhija) te znatno otežati disanje i isprovocirati napad astme.

Infekcija usne šupljine i ždrijela jednostavno se može ublažiti lijekovima, no osobe sklone astmatičnim napadima moraju biti pažljive pri njihovu odabiru i prethodno se savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom. 

Tablete za ublažavanje grlobolje najčešće sadržavaju djelatnu tvar flurbiprofen koji spada u grupu lijekova pod nazivom nesteroidni protuupalni lijekovi.

Koriste se za ublažavanje simptoma grlobolje, poput boli i otečenosti grla. Najčešće se koriste u terapiji artritisa (upale zglobova) i povišene tjelesne temperature. 

Lijek smanjuje stvaranje prostaglandina u organizmu, a prostaglandini su supstancije odgovorne za proces upale i izazivanje bola u organizmu. 

Flurbiprofen, upozorava njemačka udruga pulmologa, kod osoba koje boluju od astme može izazvati bronhokonstrikciju (sužavanje bronhija) te znatno otežati disanje i isprovocirati napad astme.

Zbog toga pulmolozi astmatičarima preporučuju izbjegavanje nesteroidnih protuupalnih lijekova u liječenju grlobolje. Umjesto flurbiprofena savjetuju im korištenje sprejeva koji djeluje lokalno. 

Dobra alternativa su i biljni lijekovi, poput onih koji sadrže arniku, islandski lišaj, kamilicu, kadulju, timijan ili esenciju ekstrakta korijena južnoafričke biljke Cape Pelargonium. 

>>Kašljete, boli vas grlo i pijete sok od naranče? Uf, kakva pogreška...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije