Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezona korova

Vlasnicima parcela prijete kazne od više tisuća kuna ako ne uklone ambroziju

Na livadama nepokosena ambrozija samo sto nije procvala, sto ce stvoriti probleme brojnim alergicarima u gradu. Photo:
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
16.08.2017.
u 23:08

Ambrozija se, na temelju zakona, mora uklanjati, a građani mogu lokalnoj komunalnoj službi prijaviti neodgovorne vlasnike

Vlasnik ili korisnik zemljišta zakonski je obavezan ukloniti ambroziju, u suprotnom mu prijeti novčana kazna. Dopusti li da taj korov raste na njegovu zemljištu, može biti kažnjen sa od 500 do više tisuća kuna. Za pravne osobe kazne dosežu i desetke tisuća kuna, ovisno o veličini zemljišta i odluci lokalne vlasti. Naime, lokalne jedinice donose svoje mjere za suzbijanje korova i na temelju zakona propisuju hoće li, kao primjerice u Zagrebu, vlasnicima slati prvo upozorenja ili odmah kaznu itd.

Neodgovorne vlasnike, odnosno zapuštena zemljišta građani mogu prijaviti i lokalnoj komunalnoj službi.

Koncentracije ambrozije trenutačno rastu i u pojedinim dijelovima zemlje već su na maksimalnim razinama. Osobe osjetljive na pelud ovog korova pate od alergijskih simptoma koji će se ubrzo pogoršavati s obzirom na to da tek slijedi vrhunac sezone ambrozije. Svrbež i peckanje očiju, kihanje, šmrcanje, začepljen nos neki su od simptoma alergičnih.

Unatoč propisanim kaznama, ambroziju se može vidjeti gdjegod, a još su prije stručnjaci rekli da ju je nemoguće iskorijeniti te da bi je trebalo početi uklanjati prije sezone cvatnje.

Komentara 8

NA
narcis660
23:48 16.08.2017.

Do unazad desetak petnaes godina nitko nije ni znao niti se spominjala ambrozija u ovoj mjeri.Zlo od kojeg pati veliki broj i sve vise alergicara iz godine u godinu.Bravo za odluku!!!!!!

BR
Bret
06:16 17.08.2017.

Prvo treba lokalna vlast naplatiti sebi kazne za neuklanjanje ambrozije na zapuštenim parcelama u vlasništvu općine, grada i države.

PB
priska.bresci
23:16 16.08.2017.

To ste trebali odavna Napraviti bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije