Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kamp Duboka

Adrenalin u jedinom Geoparku u Hrvatskoj

Kamp Duboka
Foto: MARDI
1/4
02.11.2020.
u 10:18

Odmor u prirodnom raju

Šetnje, planinarenja, sportsko penjanje, brdski biciklizam, paragliding ...– sve to nudi Velika, naselje na južnim obroncima Papuka, nasuprot Požegi. Istočnim dijelom planinskog lanca protječe rječica Dubočanka, a zapadni je ispresijecan brzacima potoka Veličanka. Velika je postala i sve traženija kamp-destinacija, zahvaljujući Kamp odmorištu Duboka, otvorenome 2017.

Kamp ima 11 uređenih parcela za kampere i kamp-prikolice s priključcima za električnu energiju i vodu. Jedan dio kampa predviđen je za boravak gostiju u šatorima.

Foto: MARDI

– Broj posjetitelja se iz godine u godinu udvostručuje. Većina njih aktivno provodi boravak u kampu i okolici – planinare, šetaju uz potok Dubočanku, posjećuju Park-šumu Jankovac, voze bicikle koje mogu unajmiti u samom kampu, a svi oni željni adrenalina i dobre zabave, svoju spretnost mogu iskušati u Adrenalinskom parku Duboka – ističu u Parku prirode Papuk. A svi željni adrenalina i dobre zabave, poručuju, ne smiju zaobići taj adrenalinski park, smješten u kamp-odmorištu. Zabava se tamo prostire na oko 4000 metara četvornih u dva poligona, s različitim spravama koje se nalaze između stabala. Za odrasle je predviđen poligon s 12 elemenata, dok je onaj s 9 elemenata rezerviran za djecu. Posebno je zanimljiv zip-line, staza za spuštanje niz sajlu. Cijena za dva sata u adrenalinskom parku je 50 kuna za djecu (niža razina) te 100 kuna za odrasle (niža i viša razina).

Tijekom posjeta i korištenja samog adrenalinskog parka osigurani su certificirani instruktori koji se brinu o sigurnosti posjetitelja.

Foto: Matija Pospihalj

Dolazak u Adrenalinski park Duboka nužno je rezervirati najkasnije jedan dan prije dolaska.

Park prirode Papuk je brdsko-planinsko područje koje se prostire na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Njegovu površinu veličine 336 kilometara četvornih obilježava geološka i biološka raznolikost te vrijedna kulturno-povijesna baština, zbog čega je postao član Europske i Svjetske mreže Geoparkova, a time prvi i jedini Geopark u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a.

Velički visovi
Popularna planinarska staza na Papuku proteže se od crkve sv. Augustina u Velikoj pa preko Lapjaka i Nevoljaša do Jankovca dužine je 8,9 kilometara, a vrijeme hoda je 3 sata i 15 minuta. Najniža je točka 273, a najviša 749 metara. Ukupno je uspona 615 metara. Startamo kod veličke crkve, pa desnom cestom prema bazenima koji više nisu u funkciji. Izrazito uzbrdo penjemo se na Turski grad, Velički stari grad na 452 metra visine, a ruta je to od 30 minuta. Označena planinarska staza vodi grebenom preko Tauberovih stijena pa pokraj križa na vrh Lapjaka, na 667 metara.

Foto: Saša Pjanić/HTZ

Nakon desetominutnog silaska kroz crnogoricu dolazimo do raskrižja gdje se desno odvaja trasa Šulerova puta, ujedno i trasa Poučne staze Lapjak, za bazene. Ide li se ravno Kovačevim grebom, presijecajući Padešku šumsku cestu, stiže se za 40 minuta na vidikovac Nevoljaš, na 740 metara, odakle se pružaju izvanredni vidici na sve strane, sve slavonsko gorje, bosanke i mađarske planine. Za samo pet minuta smo kod planinarske kuće Nevoljaš, koja je na gornjoj točki bivšeg slavonskog skijališta. Desno, skijaškom stazom, planinarski put ide prema lokalitetu Jezercu, odakle se račvaju dva planinarska puta za Jankovac, Češljakovački vis te Duboku...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije