Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Znanje predstavilo svoja džepna izdanja po cijeni od 19,90 kuna

Vlatka Pokos najtiražniji je domaći autor, a izdavač joj je Znanje. U pripremi je knjiga Dine Bubičića "Od dilera do mistera"
03. studenoga 2010. u 15:35 3 komentara 369 prikaza
'03.11.2010. Zagreb, Hrvatska - Knjiznica Znanje, predstavljanje akcije Knjiga dostupna svima. Zvonimir Cimic. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'

– U prvih pet kola naše nove biblioteke "Knjiga dostupna svima" prodali smo 300 tisuća knjiga – rekao je Zvonimir Čimić, v.d. direktora Znanja na jučerašnjoj presici na kojoj je predstavljeno novo kolo (za mjesec studeni) te biblioteke. Nekoliko je, ističe, važnih čimbenika u tom izdavačkom pothvatu: cijena od 19,90 kuna po knjizi, dostupnost, jer to su naslovi koji se prodaju u trafikama, trgovinama, na benzinskim crpkama... ali i mudar izbor naslova. Znanje u ovoj biblioteci nudi svjetske uspješnice, a svoj izbor gradi na nekoliko razina: dobri krimići, povijesni ljubići u kombinaciji s knjigama kakve vole žene (ne nužno chick lit jer izdali su i Nevjernicu Ayaan Hirsi Ali i Süskindov Parfem) te knjige za mlade, što u današnjem svijetu ponajprije znači žanr paranormalnog u kojem, nakon vampira, stižu anđeli i vile.

Legendarna biblioteka Hit

Podsjetivši na davnu 1969., kada je Zlatko Crnković u tom istom Znanju pokrenuo legendarnu biblioteku Hit, glavni urednik Znanja Davor Uskoković rekao je da je upravo ovo nova hit biblioteka. Uz tvrdnju da nema potrebe izmišljati toplu vodu, on kaže kako je upravo ovo projekt koji u Hrvatsku (ali i regiju jer ove se knjige odlično prodaju i BiH) na velika vrata uvodi džepnu knjigu. Na sreću za čitatelje, Znanje se odlučilo za kvalitetne naslove, a taj su pothvat prepoznali i drugi hrvatski izdavači koji se u njega uključuju i svojim naslovima. Tako za prosinac treba najaviti džepno izdanje prvog dijela Larssonove trilogije Millennium, baš kao što se u kolu za studeni posebno ističe hrvatska premijera Crvendaća norveškog pisca trilera Joea Nesboa, kojeg svijet već naziva novim Larssonom.

Usto, novo kolo biblioteke Knjiga dostupna svima obogaćeno je i šestim (bonus) naslovom – romanom Sestre po krvi, prvim dijelom Vampirske akademije Richelle Mead.

Knjiga kao dio industrije zabave

Očito treba vjerovati Uskokovićevim riječima da će u ovoj krizi opstati izdavači koji shvate da je i knjiga dio industrije zabave, ali da je to i put do novih čitatelja.

U tom kontekstu tekla je i rasprava o domaćim autorima. Upravo je Hit biblioteka nekada stvarala hit autore poput Tribusona ili Pavličića. No, gdje su novi? Svijet je danas drugačije mjesto od onog u kojem je radio legendarni urednik Crnković jer najtiražniji hrvatski autor danas je Vlatka Pokos. Zbog toga Znanje nastavlja i svoju biblioteku u kojoj objavljuje autobiografske zapise ljudi s domaće javne scene. Nakon Vlatke Pokos, na "književnu" scenu stupa Dino Bubičić, a naslov njegove knjige je "Od dilera do mistera". Pa tko voli, nek izvoli! 

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • febo:

    Svaka čast na cijeni , valjda će biti i kaj za kupiti i pročitati.... , jer knjige vlatke pokos , dine bubičića ili kak se već zove , nives celziju i sličnih autora , nebih uzimao ni da mi ih ... prikaži još!h netko besplatno daje !!!!!!

  • onako_ovlaš:

    Pa to baš i nisu rezultati za samohvalu;objaviti 25 naslova po cijeni od 19 kuna i još sve to distribuirati kroz Konzume , kioske i crpke te tako prodati samo 300 tisuća je ispod razine depresiranih cijena i kapaciteta raspoložive ... prikaži još! infrastrukture.Neš tu ne štima.

  • nergal:

    Činjenica da je Vlatka Pokos najtiražniji hrvatski autor puno govori o nama i našim kulturnim dometima, kao i o intelektualnim kapacitetima hrvatskih čitatelja i čitateljica.