Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjednici festivala

Zlatni medvjed Berlinalea za francuski dokumentarac "Na Adamantu"

Ren Pengfei/XINHUA
27.02.2023.
u 12:28

Film koji je proglašen najboljim na ovogodišnjem Berlinaleu, tematizira svakodnevicu na jednom brodu smještenom na Seini u Parizu na kojem se nalazi klinika za mentalno bolesne osobe

Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea dobio je francuski dokumentarni film redatelja Nicolasa Philiberta "Na Adamantu".

"Vi niste pri sebi!" rekao je redatelj Nicolas Philibert nakon što mu je predsjednica ovogodišnjeg međunarodnog žirija, glumica Kristen Stewart, predala Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Film tematizira svakodnevicu na jednom brodu smještenom na Seini u Parizu na kojem se nalazi klinika za mentalno bolesne osobe. Srebrnog medvjeda – veliku nagradu žirija, dobio je njemački redatelj Christian Petzold za film "Crveno nebo", a nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je španjolskoj glumici Sofiji Otero za ulogu dječaka u filmu "20.000 vrsta pčela". Nagradu za najboljeg redatelja dobio je francuski redatelj Philippe Garrel za film "Le grand chariot".

Srebrni medvjed za najbolji scenarij dodijeljen je scenarističkom timu filma "Music" njemačke redateljice Angele Shanelec. Nagradu za izvanredno umjetničko dostignuće dobio je film talijanskog redatelja Giacoma Abbruzzesea "Disco Boy" u kojem glumi i hrvatski glumac Leon Lučev.

Zlatnog medvjeda za životno djelo dobio je redatelj Steven Spielberg. Prikazano je 287 filmova iz 67 zemalja. Ovogodišnji, 73. Berlinale prvi put nakon dvije godine održan je bez pandemijskih ograničenja. Berlinski filmski festival, uz festival u Cannesu i Veneciji, pripada među tri najvažnija filmska festivala. ​

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije