Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kabinet grafike

Zlatko Bourek izložio crteže iz ‘56. i ‘91.

Zlatko Bourek
PIXSELL
03.10.2012.
u 16:28

Riječ je o 60-ak crteža nastalih kao rezultat psihološkog pritiska; prvi za služenja vojnog roka u JNA u Ajdovščini, a drugi u vrijeme ratnog stanja koje mu je vratilo u sjećanje strahote Drugoga svjetskog rata i progon Židova

Akademik Zlatko Bourek u utorak je izložio svoje stare crteže, Vojnički dnevnik 1956. te crteže iz 1991. koje je crtao u vrijeme Domovinskog rata u Kabinetu grafike HAZU. Riječ je o 60-ak crteža nastalih kao rezultat psihološkog pritiska; prvi za služenja vojnog roka u JNA u Ajdovščini, a drugi u vrijeme ratnog stanja koje mu je vratilo u sjećanje strahote Drugoga svjetskog rata i progon Židova. No, unatoč težini vremena u kojima su nastali, oni su i razigrani, humorni i erotični. Bourek je vojničke crteže bio zagubio 1958., a pronašao ih je u jednoj mapi prije tri godine iako je bio potpuno zaboravio na njih. Svaki crtež ima svoju priču, vidljiv autobiografski pečat te je posve jasno da su crteži narativni. Predgovor kataloga napisao je Tonko Maroević, a koncepciju izložbe potpisuje Slavica Marković. Izložba traje do 30. listopada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije