Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

ZKM vas vodi na predstavu „Eichmann u Jeruzalemu“

Eichmann u Jeruzalemu, predstava Jerneja Lorencija, po mnogima ocijenjena kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u zemlji u 2019., na programu je Zagrebačkog kazališta mladih u veljači 15. i 16. te 25. veljače u 19 sati
12. veljače 2020. u 16:04 114 prikaza
Eichmann u Jeruzalemu
Foto: Marko Ercegović/ZKM
Pogledajte galeriju 1/14

Predstavu Jerneja Lorencija, Eichmann u Jeruzalemu, mnogi su proglasili najvažnijim kulturnim događajem 2019. godine. Referirajući se na tezu o „banalnosti zla“, koju je skovala njemačka filozofkinja Hanna Arendt izvještavajući sa suđenja nacističkom zločincu Adolfu Eichmannu održanom 1961., Lorenci usmjerava pozornost na pojedinca kako bi napravio odmak od totalitarnog ustroja te otvorio pitanje koje je bez dvojbe temeljno, a koje traži odgovornost za učinjeno. Slovenski kazališni redatelj Jernej Lorenci dobitnik je Europske nagrade za novu kazališnu realnost 2017, u ovoj je predstavi istražio koliko nam prijeti opasnost od ponovnog pojavljivanja zla. S pomoću različitih medija na sceni se ustanovljuju elementi suđenja kao kazališnog čina.

Eichmann u Jeruzalemu | Autor : Marko Ercegović/ZKM Foto: Marko Ercegović/ZKM

Predstava je dobila preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su ju prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te poticanje na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive.

Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić, Mia Melcher.

Čitateljima VL portala ZKM poklanja 1x2 ulaznice za izvedbe predstave Eichmann u Jeruzalemu 15. i 16. veljače u 19 sati, a sve što trebate je odgovoriti na naše nagradno pitanje!

Sretno!

 

Dobitnici su:

Danko Jović
Nadia Drmac

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu