Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Zbog minusa od 2,4 milijuna kuna Mucalo nema potporu Grada

Bio je upozoren da financije moraju biti barem na pozitivnoj nuli. Ovim je izgubio svoje kompetencije – kaže dogradonačelnica Splita Anđelka Visković
24. veljače 2012. u 20:05 8 komentara 6 prikaza
Duško Mucalo
Foto: PIXSELL

Novi, veliki skandal potresa splitski teatar. Nakon dobivanja financijskog izvješća o poslovanju Hrvatskog narodnog kazališta Split u prošloj godini, Duško Mucalo, v.d. intendanta, više nema potporu Grada Splita.

Financije izvan kontrole

Naime, prema financijskom izvješću, splitski je teatar prošlu godinu završio s minusom od gotovo 2,4 milijuna kuna.

– Neprihvatljivo je financijsko poslovanje HNK Split bez obzira na obrazloženja. Još nam nedostaje programsko izvješće, koje je dostavljeno Kazališnom vijeću. Duška Mucala predstavili smo kao ekonomskog menadžera. U umjetničkom smislu sve je do sada išlo besprijekorno, ali razočarani smo zbog ovog drugog, financijskog segmenta. Bili smo uvjereni da će financije držati pod kontrolom. No, nije pokazao ekonomsku strategiju. Upozorila sam Duška Mucala da do kraja godine financije moraju biti pozitivne ili barem na nuli. On je, međutim, svoje kompetencije, koje je naglašavao kao prednost, sada apsolutno izgubio – izjavila je jučer Anđelka Visković, zamjenica splitskog gradonačelnika.

Novo Kazališno vijeće

Već u ponedjeljak, na sjednici splitskog Gradskog vijeća, prema najavama dogradonačelnice Visković, po novom modelu birat će se članovi novog Kazališnog vijeća HNK Split. Od pet članova, koliko će imati Kazališno vijeće HNK Split, tri će predložiti Grad Split, a dva će biti iz redova zaposlenika teatra.

Grad Split predložit će da članovi Kazališnog vijeća budu Sanja Erceg Vrekalo (aktualna predsjednica Kazališnog vijeća), Sanja Quien i Ana Domančić.

Zbog velikog minusa, odnosno neprihvatljivog financijskog izvješća, postoje i elementi za hitno razrješenje intendanta HNK Split. Međutim, prema objašnjenju Anđelke Visković, s obzirom na to da je Duško Mucalo vršitelj dužnosti intendanta te da će se već za petnaest dana raspisati novi natječaj za intendanta, nema nikakve potrebe za njegovim hitnim razrješenjem.

Tri nova člana Kazališnog vijeća koje će splitski vijećnici izabrati u ponedjeljak, na dužnost bi trebali stupiti već 5. ožujka. Preostala dva člana dat će samo kazalište. Jedan će biti iz redova umjetnika, a drugi iz redova zaposlenika. Valja podsjetiti da su splitski kazalištarci na ponovljenim izborima za svog predstavnika u Kazališnom vijeću izabrali glumca Trpimira Jurkića.

Duško Mucalo, za razliku od Anđelke Visković, tvrdi suprotno te ističe da je nastao nesporazum.

 Tri premijere više

 – Realni minus za 12 mjeseci je 317.785 kuna, a minus koji je napravilo Splitsko ljeto za samo jedan mjesec iznosi 338.600 kuna. Najobjektivniji je minus od 1,5 milijuna kuna zbog tri premijere više, ali pokrit će ga HNK svojim vlastitim sredstvima i novcem sponzora – kaže Duško Mucalo.

 Naglašava da je u splitskom teatru puno više gledatelja, više premijera pa sve ovo što se događa, kaže Mucalo, rezultat je političkih igara i nagađanja.

 – Ja imam podršku ljudi u HNK Split, a bez potpore Grada ne mogu opstati. No, zna se tko je gradonačelnik Splita i predsjednica Gradskog vijeća. Predsjednica Gradskog vijeća i gradonačelnik odlučili su da obavljam ovu funkciju. Kad oni odluče da je više ne obavljam, zahvalit ću se i bez trunke ljutnje otići s ovog mjesta – kaže Mucalo.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • jamanuša:

  2,4 milijuna pa šta je to platit za druga Mutala reka bi kos.

 • Avatar puky
  puky:

  ... baš mi i nije jasno kako je kazalište moglo napraviti minus a da ovi iz gradske uprave to ne znaju ?!?! ... ako im oni nisu davali novac iz gradskog proračuna morali su se zaduživati ... ako su im ... prikaži još! davali iz proračuna to je moralo biti sukladno onome kako je isti izglasan ... ako su pak podizali kredite onda im je grad morao dati jamstva ... strava ...

 • dkatica2:

  tek je doša već mulja s državnim parama