Naslovnica Kultura Knjige

Velika Gorica ne zaboravlja pisca i Vukovarca Renea Matoušeka

Rene Matoušek, stomatolog i pisac jedan je od vukovarskih pisaca i intelektualaca ubijenih nakon pada Vukovara 1991. godine. Njemu u spomen Knjižnica Galženica iz Velike Gorice 22. studenoga u 19 sati organizira književnu večer
21. studenoga 2011. u 12:36 0 komentara 28 prikaza
rene matoušek
Foto: arhiv vl

Među imenima vukovarskih žrtava nalazi se i ono pjesnika i intelektualca Renea Matoušeka. Pogubljen je prije dvadeset godina, nakon pada Vukovara u studenome 1991. godine. Identificiran je nakon jedanaest godina i pokopan 22. studenoga 2002. godine u Aleji hrvatskih branitelja u Vukovaru. Uspomenu na njega njeguje i knjižnica Galženica u Velikoj Gorici, gdje je Rene jedno vrijeme živio. Prva njegova knjiga "Jaka veza" objavljena je 1980. u izdanju Narodnog sveučilišta u Velikoj Gorici. Za života je objavio i zbirku "Žegar". Reneu je Pučko otvoreno učilište iz Velike Gorice objavilo i knjigu  "Ljubav" s pjesmama i kratkim pričama.

Reneu u čast će 22. studenoga, točno na dan kada je pokopan prije devet godina, u knjižnici Galženica u Velikoj Gorici s početkom u 19 sati biti održan skup na kojem će kao gošća nastupiti Spomenka Štimec, dok će Reneove tekstove čitati Ivan Ožegović i Leon Romčević. Tekstove je odabrala Marija Ivanović. Reneove zapise brižno je sakupljala Vera Brigljević, premda svi njegovi zapisi još nisu prikupljeni.

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.