Naslovnica Kultura Knjige

Velika Gorica ne zaboravlja pisca i Vukovarca Renea Matoušeka

Rene Matoušek, stomatolog i pisac jedan je od vukovarskih pisaca i intelektualaca ubijenih nakon pada Vukovara 1991. godine. Njemu u spomen Knjižnica Galženica iz Velike Gorice 22. studenoga u 19 sati organizira književnu večer
21. studenoga 2011. u 12:36 0 komentara 28 prikaza
rene matoušek
Foto: arhiv vl

Među imenima vukovarskih žrtava nalazi se i ono pjesnika i intelektualca Renea Matoušeka. Pogubljen je prije dvadeset godina, nakon pada Vukovara u studenome 1991. godine. Identificiran je nakon jedanaest godina i pokopan 22. studenoga 2002. godine u Aleji hrvatskih branitelja u Vukovaru. Uspomenu na njega njeguje i knjižnica Galženica u Velikoj Gorici, gdje je Rene jedno vrijeme živio. Prva njegova knjiga "Jaka veza" objavljena je 1980. u izdanju Narodnog sveučilišta u Velikoj Gorici. Za života je objavio i zbirku "Žegar". Reneu je Pučko otvoreno učilište iz Velike Gorice objavilo i knjigu  "Ljubav" s pjesmama i kratkim pričama.

Reneu u čast će 22. studenoga, točno na dan kada je pokopan prije devet godina, u knjižnici Galženica u Velikoj Gorici s početkom u 19 sati biti održan skup na kojem će kao gošća nastupiti Spomenka Štimec, dok će Reneove tekstove čitati Ivan Ožegović i Leon Romčević. Tekstove je odabrala Marija Ivanović. Reneove zapise brižno je sakupljala Vera Brigljević, premda svi njegovi zapisi još nisu prikupljeni.

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.