Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj Ranko Marinković

Večernjakov žiri izabrao tri najbolje kratke priče

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/8
20.09.2018.
u 08:32

U 52. natječaju objavili smo i posljednju priču pokojnog Fedora Vidasa, koji je bio prvi pobjednik Večernjakova natječaja davne 1966. godine. Dodjela nagrada održat će se 2. listopada u HAZU.

Još samo dva tjedna dijele nas od proglašenja pobjednika 52. natječaja Ranko Marinković za najbolju kratku priču objavljenu u prilogu Obzor Večernjeg lista.


 

U tom krugu natječaja prijavljeno je ukupno 749 kratkih priča, od čega su objavljene pedeset i dvije. Bilo je tu iskusnih književnih imena poput Mire Gavrana, Sanje Pilić, Zorana Malkoča, Ivane Šojat, Ivana Aralice, Ive Balenovića... ali i nekih sasvim novih, za koje se nadamo da će im Večernjakov natječaj dati vjetar u leđa.

O vjernosti autora natječaju Ranko Marinković svjedoči i velik broj nekadašnjih laureata koji su Večernjem listu i ove godine poslali svoje nove priče. U 52. natječaju objavili smo i zadnju priču pokojnog Fedora Vidasa, koji je osvojio prvu nagradu na prvom natječaju 1966. godine! Među objavljenim autorima je i književnica Helena Sablić Tomić, na čije je nekadašnje mjesto u žiriju ove godine sjeo sveučilišni profesor i redoviti član HAZU Krešimir Nemec. Žirijem iznova predsjeda akademik Milivoj Solar, a već iskusni članovi su i nakladnik Seid Serdarević, novinar i književni kritičar Denis Derk te urednica kulture u Večernjem listu Milena Zajović.

Na sastanku u zagrebačkom hotelu Palace članovi žirija pomno su analizirali sve priče objavljene na 52. natječaju te odabrali pobjednike koji će biti proglašeni na svečanoj dodjeli 2. listopada u palači HAZU. Prva nagrada iznosit će deset tisuća kuna, druga osam, a treća pet tisuća kuna. Članovi žirija odreda su ocijenili kako je kvaliteta objavljenih priča primjetno porasla, zbog čega je bilo teško odabrati troje najboljih.

Podsjetimo, već je u tijeku i novi, 53. natječaj za najbolju kratku priču Ranko Marinković. Tijekom godina u natječaju je sudjelovalo više tisuća autora, i to od najboljih hrvatskih pisaca do književnih početnika. Od 2001. godine nagrada se zove po književniku Ranku Marinkoviću koji je bio i višegodišnji član žirija.


 

Zbog duge tradicije jednog od najstarijih natječaja za kratku priču u svijetu Ministarstvu kulture upućen je i prijedlog da se nagrada Ranko Marinković proglasi nacionalnom nagradom.

Komentara 1

GO
goran2hr
14:34 20.09.2018.

Komisija se okupila i na sebe preuzela tešku zadaću. Ukoliko za pobjednika ne proglase jednog od favorita ("Slika", "Vikend", "Borovnice"), onda komisiju treba raspustiti i za slijedeći natječaj izabrati nove članove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije