Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biblioteka VBZ-a

VBZ objavio zadnje tri knjige iz prvog ciklusa biblioteke Na margini

VL
Autor
Denis Derk
23.02.2020.
u 11:10

Nakladnička kuća VBZ završila je s objavom prvog ciklusa biblioteke Na margini pokrenute uz pomoć EU

Nakladnička kuća VBZ završila je s objavom prvog ciklusa biblioteke Na margini pokrenute uz pomoć financijskih sredstava Europske komisije. Upravo su objavljena zadnje tri knjige i to grčki roman "Dendriti" Kallije Papadaki koji je dobio Nagrade Europske unije za književnost, "Zima u Mumindolu" poznate finske autorice Tove Janson te "Stablo pjesama", izbor je iz poezije Abdellatifa Laâbija, marokanskog pjesnika u egzilu u Francuskoj i jednog od najznačajnijih suvremenih pjesnika.

U prvoj godini projekta objavljeno je 10 knjiga (među kojima su dva grafička romana, knjiga pjesama, dva romana dječje književnosti i prijevod pobjedničkog romana natječaja VBZ.-a za najbolji roman na engleski jezik). Tema prve godine projekta je “Imigrantski glasovi ili glasovi drugih i ‘drugačijih’”. Posebnu pažnju izazvao je roman nizozemsko pisca sa talijanskom adresom Ilje Leonarda Pfeiffera "La Superba" koji je preveo Radovan Lučić, a uredio Stjepan Ravić. 

Projekt Na margini usredotočuje se na manje zastupljene književne vrste i žanrove, pa tako i na, vjerojatno, u izdavačkim planovima objavljivanja domaćih i stranih autora najzapostavljeniju vrstu –  poeziju. Kako bi poeziju što više približili čitateljima i promovirali čitanje poezije, VBZ je po uzoru na mnoge europske i svjetske gradove pokrenuo projekt „Poezija u pokretu“ , koji u javni prijevoz na plakatima uvodi poeziju sjajnih domaćih i inozemnih autora.

Projekt Poezija u pokretu prve godine zaživio je u Zagrebu, gdje su građani Zagreba tijekom dva tjedna u prosincu 2019.  u više od 150 zagrebačkih tramvaja i autobusa mogli na plakatima pročitati stihove deset pjesnikinja i pjesnika: Ivice Prtenjače, Keija Millera, Martine Vidaić, Abdellatif Laâbija, Marka Pogačara, Damira Šodana, Irene Vrkljan, Bransilava Glumca, Mile Stojića, Ivane Bodrožić i Drage Glamuzine. U drugoj i trećoj godini projekta V.B.Z. namjerava inicijativu za popularizaciju poezije „Poezija u pokretu“ proširiti i na neke druge hrvatske gradove.

VBZ već ima odlično iskustvo sa projektima EU, a to se naročito odnosi na vhaljeni nakladnički projekt Europom u 30 knjiga

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije