Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

VBZ objavio zadnje tri knjige iz prvog ciklusa biblioteke Na margini

Nakladnička kuća VBZ završila je s objavom prvog ciklusa biblioteke Na margini pokrenute uz pomoć EU
23. veljače 2020. u 11:10 0 komentara 118 prikaza

Nakladnička kuća VBZ završila je s objavom prvog ciklusa biblioteke Na margini pokrenute uz pomoć financijskih sredstava Europske komisije. Upravo su objavljena zadnje tri knjige i to grčki roman "Dendriti" Kallije Papadaki koji je dobio Nagrade Europske unije za književnost, "Zima u Mumindolu" poznate finske autorice Tove Janson te "Stablo pjesama", izbor je iz poezije Abdellatifa Laâbija, marokanskog pjesnika u egzilu u Francuskoj i jednog od najznačajnijih suvremenih pjesnika.

U prvoj godini projekta objavljeno je 10 knjiga (među kojima su dva grafička romana, knjiga pjesama, dva romana dječje književnosti i prijevod pobjedničkog romana natječaja VBZ.-a za najbolji roman na engleski jezik). Tema prve godine projekta je “Imigrantski glasovi ili glasovi drugih i ‘drugačijih’”. Posebnu pažnju izazvao je roman nizozemsko pisca sa talijanskom adresom Ilje Leonarda Pfeiffera "La Superba" koji je preveo Radovan Lučić, a uredio Stjepan Ravić. 

Bez dugova Kasnite s vraćanjem knjige u NSK? Ne brinite, bliži se dan kad opraštaju zakasninu!

Projekt Na margini usredotočuje se na manje zastupljene književne vrste i žanrove, pa tako i na, vjerojatno, u izdavačkim planovima objavljivanja domaćih i stranih autora najzapostavljeniju vrstu –  poeziju. Kako bi poeziju što više približili čitateljima i promovirali čitanje poezije, VBZ je po uzoru na mnoge europske i svjetske gradove pokrenuo projekt „Poezija u pokretu“ , koji u javni prijevoz na plakatima uvodi poeziju sjajnih domaćih i inozemnih autora.

Vigdis Hjorth Pisci su oduvijek pisali o sebi, zašto je to skandalozno? Ovo je moja priča o jezivom obiteljskom nasilju

Projekt Poezija u pokretu prve godine zaživio je u Zagrebu, gdje su građani Zagreba tijekom dva tjedna u prosincu 2019.  u više od 150 zagrebačkih tramvaja i autobusa mogli na plakatima pročitati stihove deset pjesnikinja i pjesnika: Ivice Prtenjače, Keija Millera, Martine Vidaić, Abdellatif Laâbija, Marka Pogačara, Damira Šodana, Irene Vrkljan, Bransilava Glumca, Mile Stojića, Ivane Bodrožić i Drage Glamuzine. U drugoj i trećoj godini projekta V.B.Z. namjerava inicijativu za popularizaciju poezije „Poezija u pokretu“ proširiti i na neke druge hrvatske gradove.

VBZ već ima odlično iskustvo sa projektima EU, a to se naročito odnosi na vhaljeni nakladnički projekt Europom u 30 knjiga

Poslije potresa bojali ste se oprati kosu ili otuširati? Psihologinja otkriva pozadinu takvog stanja
Vozi eko
VOZI EKO
Odgađa se edukativni projekt Vozi eko
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.