Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA VIŠE SPENSERA

Umro poznati pisac krimića Robert B. Parker

Robert B Parker
19.01.2010.
u 21:26

Dvostruki dobitnik nagrade Edgar, čovjek kojeg su smatrali 'nasljednikom Raymonda Chandlera' i autor niza romana o privatnom detektivu Spenseru preminuo je u svom domu, za radnim stolom, u 78. godini

Jedan od dvojice autora krimi-romana s istim imenom – drugi Robert B. Parker (1905.-1955.) pisao je u zlatno doba pulp fictiona – rođen je u Springfieldu u Massachussetsu, nakon koledža služio je vojsku u Koreji, u poslijeratnim mirovnim snagama, a pisati romane počeo je 1962. Pisanjem se kao isključivom djelatnošću počeo baviti nakon uspjeha prvih pet romana iz serijala o tvrdom privatnom detektivu iz Bostona Spenseru, o kojem je napisao trideset osam knjiga (zadnja je izišla 2009.).

Školovani profesor engleskog jezika i književnosti, Parker je 1971. doktorirao tezom "Nasilni junak, naslijeđe divljine i urbana stvarnost" o privatnim detektivima u djelima trojice velikana "hard boiled (tvrde škole)" krimića, Dashiela Hammetta, Raymonda Chandlera i Rossa Macdonalda.

Njegov Spenser, kojem nikad nije navedeno ime, a prezime je neuobičajeno po tome što se ne piše s c nego sa s u sredini, bivši boksač dobrog obrazovanja, bio je kao i Parker korejski veteran i sjajan znalac Bostona i ukolice u kojoj se dešavaju njegove pustolovine. U TV-serijama su ga glumili Robert Urich i Joe Mantegna.

Pored Spensera, Parker je na osobni zahtjev glumice Holly Hunter smislio detektivku Sunny Randal; film nikad nije snimljen, ali se prvi roman toliko svidio izdavaču da ih je tražio još i o njezinim pustolovinama Parker je napisao još pet knjiga. U njegovim romanima posebno je impozantna galerija likova iz svih mogućih profesija, rasa i spolnih opredjeljenja; neki su Parkerovo ubacivanje homoseksualnih likova u "tvrde krimiće" pripisivali činjenicom da su mu oba sina otvoreno gay.

Parker je dovršio zadnji roman Raymonda Chandlera o Philipu Marloweu "Poodle Springs" (Chandler je prije smrtui napisao prva četiri poglavlja) i napisao "Perchance to Dream", nastavak Chandlerova romana "Veliki san".

Uspješan je bio i Parkerov junak Jesse Stone, šef policije u jednom gradiću u Massachussetsu, o kojem je napisano devet knjiga; prvi roman iz tog serijala "Noćni prolaz" izašao je u hrvatskom prijevodu (izdavač V.B.Z.) i, pored "Poodle Springsa", nažalost je jedini prijevod Parkera na hrvatski.

Pored krimića, Parker je napisao i tri vestern romana o doživljajima dvojice čuvara zakona na Divljem zapadu, Virgila Colea i Evaretta Hitcha. Prvi od ta tri romana, "Appaloosa", 2008. je filmovan s Edom Harrisom i Viggom Mortensenom kao Parkerovim junacima.

Hitna pomoć je na poziv stigla u Parkerov dom u Cambridgeu u Massachussetsu u ponedjeljak navečer oko 23 sata po lokalnom vremenu i ustanovila smrt od "prirodnih uzroka" 77-godišnjeg pisca. Za života je dobio dvije cijenjene nagrade "Edgar" koje za knjigu godine dodjeljuje američka udruga krimi-pisaca, kao i posebnog "Edgara" za životno djelo, a pamtit će ga se kao pisca koji je nakon vrhunaca Hammetta i Chandlera zaustavio sunovrat žanra u fašističke ekscese Spillaneovog "Mikea Hammera", revitalizirao i osuvremenio "tvrdu školu" krimića i uveo je u moderno doba.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije