Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Ugledni časopis Gordogan prisiljen na javno prosjačenje

Časopis za kulturna pitanja dobio je treću odbijenicu Ministarstva na godišnjem natječaju za javne potrebe u kulturi
09. siječnja 2020. u 09:08 1 komentara 295 prikaza

Ugledni hrvatski časopis Gordogan treći put zaredom nije izborio sredstva Ministarstva kulture na natječaju za javne potrebe u kulturi. Ministarstvo je ove godine podržalo ukupno 63 časopisa, novina za kulturu i elektroničkih publikacija u ukupnom iznosu od 3,7 milijuna kuna, ali među njima se nije našao i Gordogan.

Njegova mračna građa Kontroverzne knjige koje promoviraju ateizam kod djece postale hit-serija

Glavnog urednika Gordogana Branka Matana pitali smo zašto se uopće javljaju na natječaj kada ih Ministarstvo kulture uporno odbija?

“Da, treći put su nas odbili. Zašto apliciramo svake godine? Hrvatska je malena i kulturno slabo razvijena zemlja – zbog toga imamo Ministarstvo kulture. Njegova je zadaća da javnim novcem pomaže kulturni rad. Vjerujemo da Gordogan ispunjava postavljene kriterije za potporu i javljat ćemo se i ubuduće. Neće ni ova administracija valjda biti vječna. Zapravo bi vaše pitanje trebalo postaviti Ministarstvu i pitati ga zašto već treću godinu ponižava jedan hrvatski kulturni časopis, zašto nas prisiljava na javno prosjačenje, odnosno ‘prikupljanje donacija’, kako se to ljepše kaže”, ističe Matan koji je prije tri godine organizirao i javne skupove za podršku Gordoganu te organizirao prikupljanje sredstava da bi Gordogan opstao. U toj kampanji je, mahom od privatnih osoba, prikupljeno nekoliko desetaka tisuća kuna.

Zbog brojnih javnih polemika vezanih za nefinanciranje Gordogana, svoje ostavke u Kulturnom vijeću za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost prije tri godine dali su akademik i književni povjesničar Krešimir Nemec te književnik i germanist Kristian Novak.

Ovogodišnje Vijeće radilo je u sastavu Lahorka Plejić Poje, predsjednica, Iva Grgić Maroević, Ivica Matičević, Nikola Petković i Katica Matković Mikulčić, a od 105 prijavljenih programa odobrena su njih 63.

Matana pitamo kako stoji s Gordoganovim izdanjem za 2019. godinu?

“Broj za 2019. je pred izlaskom iz tiska. Njegovo objavljivanje omogućila je potpora Gradskog uredu za kulturu Zagreba i donacije pojedinaca i udruga. Upravo smo prije nekoliko dana dobili jednu veliku donaciju – 12.000 kn od udruge „Fond za druge“. U broju imamo opsežne temate o Franu Supilu i Dušanu Makavejevu. Pretpostavljam da će veoma čitane biti dvije recenzije, o knjigama o logorima iz devedesetih te o filozofiji u doba NDH”, ističe Matana kojeg pitamo kakvi su mu planovi vezani za časopis koji je po mnogima jedan od najboljih u državi. Odgovor je kratak. “Rad i prosjačenje”, ističe iskusni urednik Matan.

U Ministarstvu kulture šturo su izjavili da je sve prijave za sufinanciranje časopisa razmotrilo i vrednovalo nadležno kulturno Vijeće, i to u skladu s kriterijima, te da je na osnovi toga ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek donijela odluku o sufinanciranju koja je i objavljena na webu Ministarstva.

Potvrdilo ministarstvo Arhitekt Idis Turato izabran za hrvatskog predstavnika na Venecijanskom bijenalu

Izdavač časopisa Gordogan nedavno je objavio i opsežnu knjigu Nenada Polimca “Život u filmu”, svezak prvi u sklopu Biblioteke Gordogan čije je objavljivanje omogućila i potpora Ministarstva kulture, što znači da svi mostovi između Gordogana i Ministarstva kulture ipak nisu srušeni.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • D'Mich:

    Opet neko glasilo koje se bavi politikom ali traži državnu potporu jer se kao bave kulturom. Takvih imamo već milijun. Ne da im ne bih dao nego bi sredstva uskratio i drugima. Nek traže sponzore, eto im Soroš.