Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zemlja filmskih festivala

U sezoni serviramo samo svježe filmove

Oliver Sertić
Goran Kovacic/PIXSELL
22.08.2017.
u 12:51

Liburnija je napustila staru lokaciju u Ičićima uloživši sve snage u edukativni program i govorne programe važne lokalnoj zajednici

U filmskoj zajednici često se može čuti satirična opaska da je Hrvatska zemlja s najviše filmskih festivala po glavi stanovnika. Sinoć su otvorena dva koja spadaju u važnije domaće manifestacije: 11. Vukovar film festival s fokusom na filmove podunavskih zemalja te 15. Liburnia film festival posvećen domaćem dokumentarnom filmu koji se održava u Opatiji šireći turističku ponudu svježim kulturnim sadržajem.

Pozvali sve autore

– Jedini smo festival koji poziva baš sve autore prikazanih filmova jer vjerujem da je okupljanje i druženje dokumentarista važno ne samo nama zbog renomea, nego i autorima, kojih je ove godine čak osamdeset – kaže direktor festivala Oliver Sertić. Naglasio je da su ove godine pojačali edukativni program i uveli govorne programe, u želji da njihov festival postane generator lokalnog razvoja. Festival je otvoren kratkim filmom “Nonna” riječkog autora Marija Pućića, a otvorenje se umjesto u Ičićima održalo u srcu Opatije.

– Ova lokacija ima prednosti i nedostatke u odnosu na Ičiće, ali svaka nam je novost izazov. Raditi festival usred turističke sezone u takvom gradu uopće nije logistički lako, ali radimo najbolje što možemo – zaključuje Sertić.

I dok se Opatija i mimo festivala bori s navalom posjetitelja, organizirati filmski festival u Vukovaru usred ljeta u početku se činilo kao samoubilačka misija. Prvi Vukovar film festival 2007. godine imao je na repertoaru svega sedam filmova i trajao je tri dana. Mnogi su tada s nevjericom i nepovjerenjem slušali riječi direktora festivala Igora Rakonića koji je najavljivao širenje i veći broj filmova. Danas ponosno najavljuju čak osamdeset filmova u konkurenciji i projekcije na deset lokacija u Vukovaru, Osijeku, Belom Manastiru i Valpovu.

Vukovar živi s festivalom

– Zadovoljni smo kako rastemo. Odmah prve godine rekli smo da nam ne pada na pamet raditi festival za prazne stolce. Tako nešto u Vukovaru nasreću nije slučaj jer su projekcije iznimno posjećene. Raduje nas što grad živi uz Vukovar film festival i s njime – rekao nam je direktor Igor Rakonić dodajući da se i Grad Vukovar aktivno uključio u organizaciju.

U programu je dvadesetak filmova koji su ove godine imali premijere na velikim festivalima poput Berlinalea i Cannesa, ali i domaći naslovi od kojih Vukovar neke “dijeli” s Liburnijom, poput dokumentarca “Život od milijun dolara” Roberta Zubera.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije