Naslovnica Kultura Film

Otvoren 11. VFF: 'Važnija je cijela priča od pobjedničkog filma'

Vukovar i danas nosi bolne ožiljke, a on je ujedno i poruka da se ožiljci ne mogu zaboraviti ali da moramo naprijed, rekao je Emir Hadžihafizbegović
21. kolovoza 2017. u 23:05 0 komentara 613 prikaza
11. Vukovar film festival
Pogledajte galeriju 1/4

Uz crveni tepih, zapaljene baklje i veliki broj gledatelja u Hrvatskom domu Vukovar otvoren je 11. Vukovar film festival. Tijekom vukovarskog festivala, koji traje do 26. kolovoza, bit će prikazano ukupno 80 filmova u četiri grada (Vukovar, Osijek, Beli Manastir i Valpovo) i na 10 lokacija. Filmovi su podijeljeni u 13 kategorija, a među njima je i 20-ak filmova koji su bili prikazani na festivalima i Berlinu i Caenu.

Priznanje Vukovar film festival jedini je naš filmski festival s EFFE Label oznakom

- Mislili smo prošle godine kako neće uspjeti premašiti 10. VFF ali smo to već ove godine uspjeli. Međutim, ništa ne pada s neba. Mi te filmove pratimo i po godinu dvije unaprijed, dogovaramo, pregovaramo… Tako i dobivamo festival koji je iz godine u godinu sve bolji i kvalitetniji, rekao je direktor VFF-a Igor Rakonić koji je i najzaslužniji za uspjeh vukovarskog festivala.

Prije 11 godina VFF je započeo kao trodnevni festival sa sedam filmova gdje su se filmske projekcije održavale na dunavskom šlepu. Tada mnogi nisu vjerovali da će VFF narasti do ovih visina.

11. VFF svečano je otvorila pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo koja je rekla kako je festival zadnjih godina postao i prepoznatljiv ne samo u hrvatskim nego i europskim okvirima.

O najboljima filmovima vukovarskog festivala odlučuju dva žirija u sastavu istaknutih filmskih profesionalaca. Tako će žirijem za kratke i dugometražne igrane filmove predsjedaju glumac Emir Hadžihafizbegović, filmski kritičar Dean Kotiga i urednica na HRT-u Branka Papić, a stručni sud za dokumentarce daju njemački redatelj i producent Tim van Beveren i poljski redatelj Marek Tomasz Pawlowski, dok domaće boje brani nagrađivana hrvatska redateljica Irena Škorić.

Vff POSTAO TRADICIJA Otvoren 10. Vukovar film festival, došli Hasanbegović, Plenković...

„Meni je ovdje važnija cijela priča od pobjedničkog filma. Vukovar i danas nosi bolne ožiljke, a on je ujedno i poruka da se ožiljci ne mogu zaboraviti ali da moramo naprijed, rekao je Hadžihafizbegović dodajući kako nije niti malo lako niti jednostavno pokrenuti i izdići jedan filmski festival.

I ove godine jedan od zanimljivijih dijelova festivala bit će projekcije dokumentarnih filmova koje odabire Đelo Hadžiselimović. Ti filmovi bit će prikazivani na putničkom brodu Bajadera koji će u vrijeme projekcije ploviti Dunavom. Hadžiselimović je rekao kako se u cijelome svijetu bilježi uspjeh dokumentarnih filmova koji su danas često gledaniji i od igranih filmova. Istakao je i kako se i u Hrvatskoj snimaju odlični dokumentarni filmovi koji se prikazuju širom svijeta. Inače, Hadžiselimović će vršiti i odabir filmova na kablovskoj televiziji DOKUTV koja tijekom listopada ove godine započinje s radom.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček ukazao je na važnost VFF za Vukovar napominjući kako se i grad na razne načine uključio u organizaciju festivala.

-Vukovar narednih dana bit će središte hrvatske filmske industrije, rekao je Pavliček.

Organizatori festivala pripremili su i bogat popratni program pa su tako osigurani i koncerti. Ovogodišnji VFF traje do 26. kolovoza.

vukovar film festival 9. Vukovar Film festival Gužva na Woody Allenu, rumunjski Tarantino oduševio gledatelje! nearzuman čovjek Film Woodyja Allena u Vukovaru Briljantan um u lakoći žongliranja našim emocijama vukovar film festival Nikad bogatiji filmski program Filmovima 'Horvatovi' i 'Dok smo sanjali' počeo 9. Vukovar film festival
Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.