Naslovnica Kultura Film

Komičarski je život težak, Trump nam krade posao!

Kada je vidio osiguranje koje ga prati, legendarni Cleese pitao je namjerava li ga netko ubiti
18. kolovoza 2017. u 12:05 2 komentara 376 prikaza
John Cleese u Sarajevu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

“A sad nešto sasvim drukčije”. Ova antologijska rečenica legendarnog komičara Johna Cleesea obilježila je završnicu 23. Sarajevo Film Festivala. Naime, Cleese je ovogodišnji dobitnik Srca Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, a već iduće godine mogao bi se u Sarajevu pojaviti kao član ocjenjivačkog suda, s obzirom na to da je nakon tople dobrodošlice u glavnom gradu BiH sam izrazio želju da to postane. A svojim je ponašanjem u Sarajevu protekla dva dana doista na SFF donio „nešto sasvim drukčije“.

Legendardna Monty Python ekipa DUBOKO DIRNUT Slavnom Pythonovcu 'Počasno srce': 'Bio sam uplašen dolazeći u Sarajevo...'

Srijedu je proveo obilazeći grad, a posebno zanimanje pokazao je za staro židovsko groblje koje je važan kulturno-povijesni spomenik, ali i mjesto s kojeg su u ratu srpske snage gađale opkoljeno Sarajevo. Društvo u obilasku grada pravio mu je bh. oskarovac Danis Tanović. Uvečer, kada je na specijalnoj projekciji svojeg filma „Riba zvana Vanda“ primao Srce Sarajeva, priznao je da ga je iznenadilo što je bio okružen visokim snažnim ljudima.

– Bio sam u strahu. Rekli su mi da je to osiguranje. Ja sam 77-godišnji komičar koji će umrijeti za godinu ili dvije, od čega će me štititi? Rekli su da se sviđam ljudima u Sarajevu i pomislio sam da znam zašto me štite, znaju da postoji scenarij za moje ubojstvo i nastoje me zaštititi barem do završetka ove ceremonije. Mislite da pretjerujem? Ljudi su i prije ubijeni u Sarajevu – kazao je Cleese u svom stilu aludirajući na ubojstvo Franza Ferdinanda.

John Cleese u Sarajevu | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Počeo pisati memoare

Naravno da, kao i mnogi komičari, nije propustio spomenuti američkog predsjednika kazavši da ga Donald Trump nasmijava.

– Ono što se događa u Washingtonu zanimljivo je. Život je komičarima postao težak jer su nam oni ukrali posao – našalio se najavljujući da će iskustvo iz Sarajeva naći mjesto u njegovim memoarima koje je počeo pisati prije nekoliko godina. Britanski humor i dosjetke obilježili su i Cleeseovo jučerašnje druženje s novinarima i studentima u okviru festivalskog programa „Kava s…“

Za razliku od većine svojih kolega koji su ovakvim razgovorima pristupali krajnje ozbiljno, Cleese je na brojna ozbiljna pitanja odgovarao uz mnoštvo šala.

Govoreći o tome da je u karijeri snimio samo četiri filma, priznao je da mu je to zapravo jako dosadan posao. Kaže da u početku i postoji nešto zabave – dok se izaberu lokacije, odrede glumci, izvježba tekst i ostali detalji potrebni za snimanje.

– U jednom danu snimanja ostatak faktički sve ponavljate. Ozbiljni su glumci spremni za takvu dosadu, ali ja nisam – kazao je.

Komedije je, kaže Cleese, teško snimati. Malo je redatelja koji to znaju raditi pa je samim time i malo istinski dobrih komedija.

– Humor morate pojednostaviti jer se publika ne može smijati ako je zbunjena i ako scena nije dovoljno jasna. Također, smatram da se komedija ne može raditi ako odmah ne znate kakav će joj biti kraj – istaknuo je.

Donald Trump Tomislav Krasnec Ljeto kad se rastapao Trump

Tisuću tuga i radosti

Prisjetio se i rada na popularnoj seriji “Leteći cirkus Montyja Pythona” istaknuvši da su članovi ekipe smišljali fantastične šale i imali odlične ideje te da su zajedno odlično funkcionirali iako su suštinski potpuno različite osobe. Svaki od njih je, kazao je, onog drugog smatrao smiješnim.

– Netko je jednom rekao: “Jednostavno ne mogu gledati vijesti nakon “Montyja Pythona” jer ih tada više ne mogu shvatiti ozbiljno” – prisjetio se uz smijeh John Cleese. Svoje dobro raspoloženje, pozitivan stav i spremnost na šale, odnosno sve ono što je demonstrirao i u Sarajevu, Cleese je objasnio riječima da život predstavlja tisuću tuga i tisuću radosti, a kada smo depresivni, nismo ni sretni ni korisni.

Donald Trump Brzo je obrisao Trump objavio karikaturu na kojoj vlak udara CNN-ova reportera Oliver Stone Dočekan ovacijama Stoneu Počasno srce Sarajeva: 'Moja zemlja izgubila je ravnotežu' Jelena Veljaća, Lana Barić Crveni tepih Dvije Hrvatice ukrale svu pažnju na otvorenju Sarajevo Film Festivala

 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Deleted user:

    Nn ti su sigurno iz ministarstva neobičnog hoda ili barem iz ministarstva neobične moždane aktivnisti ???!!!!

  • Nemanadimak:

    ah oglasio se jos jedan ljevak :)