Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVNI MONTYPYTHONOVAC

Komičarski je život težak, Trump nam krade posao!

John Cleese u Sarajevu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
18.08.2017.
u 12:05

Kada je vidio osiguranje koje ga prati, legendarni Cleese pitao je namjerava li ga netko ubiti

“A sad nešto sasvim drukčije”. Ova antologijska rečenica legendarnog komičara Johna Cleesea obilježila je završnicu 23. Sarajevo Film Festivala. Naime, Cleese je ovogodišnji dobitnik Srca Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, a već iduće godine mogao bi se u Sarajevu pojaviti kao član ocjenjivačkog suda, s obzirom na to da je nakon tople dobrodošlice u glavnom gradu BiH sam izrazio želju da to postane. A svojim je ponašanjem u Sarajevu protekla dva dana doista na SFF donio „nešto sasvim drukčije“.

Srijedu je proveo obilazeći grad, a posebno zanimanje pokazao je za staro židovsko groblje koje je važan kulturno-povijesni spomenik, ali i mjesto s kojeg su u ratu srpske snage gađale opkoljeno Sarajevo. Društvo u obilasku grada pravio mu je bh. oskarovac Danis Tanović. Uvečer, kada je na specijalnoj projekciji svojeg filma „Riba zvana Vanda“ primao Srce Sarajeva, priznao je da ga je iznenadilo što je bio okružen visokim snažnim ljudima.

– Bio sam u strahu. Rekli su mi da je to osiguranje. Ja sam 77-godišnji komičar koji će umrijeti za godinu ili dvije, od čega će me štititi? Rekli su da se sviđam ljudima u Sarajevu i pomislio sam da znam zašto me štite, znaju da postoji scenarij za moje ubojstvo i nastoje me zaštititi barem do završetka ove ceremonije. Mislite da pretjerujem? Ljudi su i prije ubijeni u Sarajevu – kazao je Cleese u svom stilu aludirajući na ubojstvo Franza Ferdinanda.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Počeo pisati memoare

Naravno da, kao i mnogi komičari, nije propustio spomenuti američkog predsjednika kazavši da ga Donald Trump nasmijava.

– Ono što se događa u Washingtonu zanimljivo je. Život je komičarima postao težak jer su nam oni ukrali posao – našalio se najavljujući da će iskustvo iz Sarajeva naći mjesto u njegovim memoarima koje je počeo pisati prije nekoliko godina. Britanski humor i dosjetke obilježili su i Cleeseovo jučerašnje druženje s novinarima i studentima u okviru festivalskog programa „Kava s…“

Za razliku od većine svojih kolega koji su ovakvim razgovorima pristupali krajnje ozbiljno, Cleese je na brojna ozbiljna pitanja odgovarao uz mnoštvo šala.

Govoreći o tome da je u karijeri snimio samo četiri filma, priznao je da mu je to zapravo jako dosadan posao. Kaže da u početku i postoji nešto zabave – dok se izaberu lokacije, odrede glumci, izvježba tekst i ostali detalji potrebni za snimanje.

– U jednom danu snimanja ostatak faktički sve ponavljate. Ozbiljni su glumci spremni za takvu dosadu, ali ja nisam – kazao je.

Komedije je, kaže Cleese, teško snimati. Malo je redatelja koji to znaju raditi pa je samim time i malo istinski dobrih komedija.

– Humor morate pojednostaviti jer se publika ne može smijati ako je zbunjena i ako scena nije dovoljno jasna. Također, smatram da se komedija ne može raditi ako odmah ne znate kakav će joj biti kraj – istaknuo je.

Tisuću tuga i radosti

Prisjetio se i rada na popularnoj seriji “Leteći cirkus Montyja Pythona” istaknuvši da su članovi ekipe smišljali fantastične šale i imali odlične ideje te da su zajedno odlično funkcionirali iako su suštinski potpuno različite osobe. Svaki od njih je, kazao je, onog drugog smatrao smiješnim.

– Netko je jednom rekao: “Jednostavno ne mogu gledati vijesti nakon “Montyja Pythona” jer ih tada više ne mogu shvatiti ozbiljno” – prisjetio se uz smijeh John Cleese. Svoje dobro raspoloženje, pozitivan stav i spremnost na šale, odnosno sve ono što je demonstrirao i u Sarajevu, Cleese je objasnio riječima da život predstavlja tisuću tuga i tisuću radosti, a kada smo depresivni, nismo ni sretni ni korisni.

 

Komentara 2

DU
Deleted user
13:03 20.08.2017.

Nn ti su sigurno iz ministarstva neobičnog hoda ili barem iz ministarstva neobične moždane aktivnisti ???!!!!

NE
Nemanadimak
13:28 18.08.2017.

ah oglasio se jos jedan ljevak :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije