Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski karikaturisti

'U satiri ne treba biti tabua, nego odgovorne doze zdravog razuma'

Nikola Plečko
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/9
09.01.2015.
u 22:54

Ono što je dopustivo u Francuskoj, nije i u Hrvatskoj, a kamoli u zemljama Bliskog istoka

Hrvatski karikaturisti već danima u nevjerici komentiraju tragediju svojih francuskih kolega ubijenih u redakciji satiričnog lista Charlie Hebdo. Odreda se slažu u osudi strašnog zločina u kojem je pobijeno čak dvanaestero ljudi, no njihova razmišljanja o kontekstu u kojem se on dogodio prilično se razlikuju.

Nema svetih krava

– U satiri ne smiju postojati tabu-teme, jer je njena poanta upravo u ismijavanju društvenih devijacija kojima svi drugi pristupaju u rukavicama. Počinitelji tog zločina očito nisu imali dovoljno inteligencije da shvate poantu karikatura u Charlie Hebdou. One se nisu rugale vjeri, koja je nešto lijepo i humano, nego njenom pogrešnom, pa i opasnom tumačenju. Zbog svoje naravi satira nužno provocira dio društva, zbog čega smo svi već pomalo navikli na različite prijetnje. Očito živimo u vremenu u kojem je satira opasno zanimanje – kaže Nikola Plečko, poznatiji kao Nik Titanik, dodajući kako je u Francuskoj ljestvica dopuštenih tema karikature mnogo viša od one koju imamo u Hrvatskoj, a kamoli u nekim muslimanskim zemljama.

S njegovim stavom da u karikaturi nema svetih krava slaže se i predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davor Trgovčević, koji nam je ustupio ilustracije kojima njihovi članovi odaju počast palim kolegama.

Foto: Srećko Puntarić

– Posebno me potresla pogibija Jeana Cabuta, kojeg sam upoznao na velikom festivalu karikature u Francuskoj. Nismo se dugo družili, ali po svemu je bilo vidljivo da se radi o jednoj od najvećih karikaturističkih zvijezda te zemlje – prisjetio se, te istaknuo da je napad na Charlie Hebdo, iako se zbog prijašnjih prijetnji možda i mogao očekivati, šokantan udarac u najsnažnije mjesto svjetske karikature.

Vinkovački stripaš i ilustrator Dubravko Mataković, koji je i sam često koketirao s granicama društvene prihvatljivosti, žali jer smatra da se ta tragedija mogla spriječiti, te dodaje da se boji nove ideološke polarizacije koju bi taj događaj mogao potaknuti.

Opasna igra šibicama

– Već je bilo govora o tome da bi sada i neradikalni muslimani mogli biti tema osveta i provokacija. U tom smislu, ovo je početak jednog zaoštravanja. Treba biti svjestan da kolege iz Charlie Hebdoa nisu pretjerali po mjerilu zapadne civilizacije, ali jesu prema sustavu vrijednosti onih koji su im već prijetili smrću. Osobno bih se u tom trenutku povukao, jer nema te ilustracije koja je vrijedna nečijeg života. To nije kukavičluk, nego odgovornost i zdrav razum – ocjenjuje Mataković.

Večernjakov karikaturist Srećko Puntarić također se pita jesu li Francuzi u svojoj satiri svjesno prešli granice bezazlene provokacije.

– Kad se igrate sa šibicama u tvornici dinamita, prije ili kasnije doći će do eksplozije. S jedne je strane sloboda riječi, ali s druge mora biti poštovanje tuđih osjećaja i vjerovanja. Zamka liberalne demokracije leži u ideji da je svakome sve dopušteno, a to na kraju vodi do kaosa. Ako karikaturisti nakon ovih napada krenu udarati još veću kontru, očekujem da će se ovakve tragedije ponoviti, možda i sa još gorim posljedicama – upozorava Puntarić, koji se pita kome je u interesu izazivati sukob koji bi dugoročno mogao dovesti do pravog rata.

Komentara 51

AU
autoritet
23:27 09.01.2015.

Hajde neka neki od ovih karikaturista napravi karikaturu gdje kritizira židovskog bankara, npr Sorosa i njegovu dokazanu pohlepu. Hajde da to vidim. E da, sad smo pod dojmom jadnih ljudi koje su ovi luđaci ubili, ali tabui i te kako postoje.

VI
virgosinemacula
00:24 10.01.2015.

Interesantno kako mediji nisu rekli da im je jedan kolega u redakciji dobio otkaz radi pretjerivanja provokacija u vezi Zidovskih vinjeta, izbacili su ga i optuzili za antisemitizam. Samo je par medija objavilo.

FU
Fulgencije
01:22 10.01.2015.

Pogledao sam karikature koje Charlie Hebdo objavljuje i stvarno su neukusne. Svakom realnom čovjeku je jasno, pogotovo s obzirom na slične tragične slučajeve, da izrugivanje nečijim svetinjama može dovesti do krvoprolića. Ima tu dosta licemjerja. U zapadnom svijetu je strogoo kažnjivo širenje rasne i vjerske mržnje, s jednim izuzetkom - dopušteno je pod krinkom satire. Satirički listovi su uglavnom smrtno ozbiljni listovi u kojima se smiju iznositi stavovi koji inače nisu dopušteni. Jasno da nema opravdanja za taj gnjusan zločin, ali ne razumijem ni ekipicu koja svjesno objavljuje stvari koje će izazvati teška sranja! Kakve to ima veze s demokracijom? Možda sve to i nije spontano. Nekako mi smrdi na prljavu politiku. Situacija me podsjetila na tragičan događaj koji se zbio u SAD-u (čini mi se). U školskim novinama je objavljena karikatura neke debele učenice, koja se zbog toga ubila. Pa kako kako šašavica nije shvatila da je to samo satira!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije