Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'I ja sam osuđivao karikature, ali osuđujem i ubojstva koja me šokiraju i vijeđaju'

Vjerski vođa muslimana u Hrvatskoj istaknuo je da je u napadu ubijeno mnogo nevinih ljudi a, kako u Kuranu piše, ''ubiti jednu nevinu osobu je kao ubiti cijeli svijet''
09. siječnja 2015. u 08:55 105 komentara 16205 prikaza
Mufitija Aziz Hasanović
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Napad na redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo šokantna je situacija za jednu uljuđenu zemlju kao što je Francuska. Osobno me je kao čovjeka i građanina Europe to šokiralo. Osuđujem takav čin kao vjerski vođa muslimana u Hrvatskoj, istaknuo je muftija Aziz efendija Hasanović u emisiji ''Novi dan'' televizije N1.

Efendija Hasanović istaknuo je da je u napadu ubijeno mnogo nevinih ljudi, a, kako u Kuranu piše, ''ubiti jednu nevinu osobu je kao ubiti cijeli svijet''. Ocijenio je da se svi malo bave uzrocima toga čina.

Nedovoljna integracija

– Nekoliko godina svjedoci smo prepucavanja kroz medijske prostore, a sve u ime medijskih sloboda. Mi njegujemo pravo izričaja i slobode mišljenja i medijske slobode, ali moje pravo prestaje kada nekoga počnem vrijeđati – smatra efendija Hasanović. Pojasnio je da na svijetu ima milijardu i 600.000 tisuća muslimana te da ismijavanje proroka Muhameda vrijeđa njihove osjećaje, pa i njegove.

– Sigurno da vrijeđa. Onaj kojeg ne vrijeđa, mora ispitati svoje vjerovanje. Prije par godina bile su najveće demonstracije u Londonu kada je u jednom filmu vrijeđan Muhamed. Uvreda je za svakog muslimana da se huli bilo kojeg od 25 poslanika iz Kurana – pojasnio je. Međutim, vođa muslimana u Hrvatskoj napominje da to nikako ne opravdava zločin.

– Ne postoji niti jedan od razloga kojima bi se opravdao čin kojima smo svjedoci. Postoje drugi načini, a ne da se ubijaju ljudi. Ondje je ubijeno mnogo nevinih ljudi. Osobno sam osuđivao karikature i danas to činim jer se vrijeđaju moje vjerske osjećaje – istaknuo je. Drži da je u ovom slučaju, ali i u slučaju odlazaka mladih Europljana na ratišta u Siriju i Irak kako bi se borili za kalifat, zakazalo društvo i integracija.

Razlozi za džihad

– Tu postoji mnogo aspekata, tu je zakazala integracija, škole, obitelji, društvo. Ako netko od rođenja živi u Parizu i dopusti da ga netko sa strane indoktrinira, znači da je društvo zakazalo – napomenuo je efendija Hasanović i dodao da nedovoljna integracija ne pomaže da se mladi osjete dijelom neke zajednice u čemu čuči fundamentalizam. Ukazao je i na problem tretiranja muslimana i Islama u Europi koji je u u samo četiri države priznat kao jedna od religija.

– Muslimani su činjenica Europe i nitko ih ne može zanemarivati. Ne možete ih diskvalificirati iz društvene zbilje zato što su drukčiji, crni. U Francuskoj postoji oko šest milijuna muslimana, ali i velike frustracije – upozorio je.

– Onaj tko hoće ispoljavati vjeru ima džamije, ali to nema legitimitet na nivou države. Ponudio sam poslanici Francuske da riješimo to pitanje – kazao je i u više navrata istaknuo da je zadovoljan tretmanom koji muslimani dobivaju u Hrvatskoj. Pojasnio je i da u Kuranu postoji pet razloga za vjerski rat, odnosno džihad, a koji uključuju obranu svetosti kao što su čast, imetak, država, vjera.

– 25.000 muslimana bilo je u džihadu tijekom Domovinskog rata jer su po Kuranu morali boriti svoje domove – istaknuo je i dodao da francuski muslimani ne mogu biti u džihadu.

>>Preživjela masakr: Rekli su mi da ne ubijaju žene, ali da moram prijeći na islam

>>Braća teroristi navodno pobjegli u šumu, pretražena i velika špilja: 'Ovdje bi se mogli skrivati tjednima'

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar Pipl mus tras as
  Pipl mus tras as:

  mnogi muslimani viele da smo nevjernici a dolaze kod nas u nasu civilizaciju da im djecu skolujemo, hranimo,zastitimo od njih samih.....dosta je vise tog licemjerstva......skinite maske....

 • cos 01:

  Protiv sam ismijavanja bilo čijih svetaca. Pokušaj spaliti ili ismijati zastavu bilo čije države čeka te robija. A ismijavanje iz vjere a koja ima tradiciju dužu od bilo koje države spada u slobodu mišljenja i govora. Naravno ubistva nemaju opravdanje.Ali ... prikaži još!i da je to trebalo zakonom regulirati, je.

 • drznedaj:

  A vidim sad su svi krivi kaj se nisu integrirali, zakazala zajednica. Covjece, pa znate kam idete. U zemlje s katolickom tradicijom. Normalkno da vam bu crkva zvonila, da budu procesije, da se bu slavil bozic i uskrs. Ko vas ... prikaži još! tjera u Francusku, Njemacku, Austriju ili Italiju