Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

U kinima Europa i Tuškanac počinje festival subverzivne misli

U programu Nove tendencije europskog filma zanimljivi su “Black Block” i “Samit” “koji se bave anarhistima koje je talijanska policija mučila nakon krvavog summita G8 u Genovi 2001. godine
04. svibnja 2012. u 19:05 1 komentara 2 prikaza
Subversive festival
Foto: arhiva

U kinu Europa u subotu počinje peti Subversive film festival, koji će nam uz iznimno atraktivne predavače predstaviti i opsežan filmski program.

Umjesto dosadašnje direktorice filmskog programa Dore Baras, selektorsku palicu preuzeo je filmski kritičar Dragan Rubeša.

Uz njega, četiri gostujuće selektorice donose pregled najzanimljivijih filmova sa ženskog festivala “Elles Tournent – Dames Draaien” iz Bruxellesa, Dina Iordanova selektirala je program “Migracije”, a Etami Borjan predstavlja nove tendencije u latinskoameričkom filmu i vodi Filmsko-teorijsku školu u sklopu festivala.

U programu Nove tendencije europskog filma zanimljivi su filmovi “Black Block” Carla Augusta Bachschmidta te “Samit” “Franca Fracassija i Massima Laurije, koji se bave istom temom – anarhistima koje je talijanska policija mučila nakon krvavog summita G8 u Genovi 2001. godine.

 O Occupy pokretu

Oni daju djelić konteksta u kojem trebamo gledati dokumentarce poput “Indignados” Tonyja Gatlifa, koji se bave fenomenom Occupy pokreta kao dominantnog oblika antikapitalističkog prosvjeda danas.

Osim ovih izravno aktivističkih naslova, zanimljiv je distopijski igrani film “Meta” koji se događa u 2020. godini, u kojoj ekonomskom slikom svijeta dominiraju Rusija i Kina, a prati ruske bogatune u potrazi za izvorom mladošću.

Retrospektivni program “Migracije” donosi pet filmova u rasponu od “Gorila se kupa u podne” Dušana Makavejeva iz 1993. do Hita Michaela Winterbottoma “Na ovome svijetu” iz 2002. godine, dok selekcija ženskog filma donosi vrlo zanimljiv erotski omnibus “Prljavi dnevnici”, koji propituje odnos pornografije i feminizma, a Zagrepčani su ga već imali prilike vidjeti na Vox Feminae festivalu.

Retrospektiva “Nove tendencije južnoameričkog filma” također miješa naslove koje smo već vidjeli na drugim domaćim festivalima i one koji se u Hrvatskoj prikazuju prvi put donoseći dobar pregled produkcije potkraj 2000-ih, dok program “Četvrti film” predstavlja filmsko stvaralaštvo autohtonih zajednica Australije, Kanade i SAD-a, koje Indijancima i Aboridžinima omogućava iskorak iz stereotipa koje nameću dominantne kinematografije zapadne kulture.

 Svjetska premijera

 Za kraj, spomenimo svjetsku premijeru filma “Katastrojka” autorice Katerine Kitidi, čiji je film “Dugokracija” jedan od najpoznatijih pogleda u srce grčke dužničke krize, a samo na internetu pogledalo ga je nekoliko milijuna ljudi.

Filmski program traje od 5. do 12. svibnja u kinima Europa i Tuškanac.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres