Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

U 87. godini preminula glumica Olivera Marković

Glumit ću dok me god služe noge i pamćenje. Glumac nije nešto što se može samo tako isključiti nekim administrativnim rješenjem - govorila je Olivera Marković, jedna od najvećih srbijanskih glumica, koja je izgubila bitku s teškom bolešću
02. srpnja 2011. u 16:42 41 komentara 794 prikaza
olivera
Foto: VL FOTO

Nakon duge i teške bolesti, u Beogradu je 2. srpnja u 87. godini preminula Olivera Marković, jedna od najvećih srbijanskih glumica.

- Ne bih ništa mijenjala, kad bih počinjala svoj život ispočetka. Imala sam bogat kazališni, glumački, umetnički život. Nemam ništa za dodati, niti bih išta oduzela - izjavila je prije četiri godine u jednom intervjuu.

Slavna je glumica rođena u Beogradu 3. svibnja 1925. godine. Bila je članica Narodnog pozorišta Beograd, u kojemu je 1989. godine i dočekala i mirovinu, koju je, kako je naglašavala, doživljavala tek kao formalnost.

- Glumit ću dok me god služe noge i pamćenje. Glumac nije nešto što se može samo tako isključiti nekim administrativnim rješenjem - znala je reći.

Od kazališnih uloga, uvijek je isticala svoje najdraže - ulogu u Nušićevom "Putu oko svijeta" kao i drugim njegovim komadima te u Brechtovoj "Majci Hrabrost". Voljela je, kaže, uloge koje od glumca traže da se iskaže u potpunosti - kroz glumu, pjesmu i ples. Uz njezinu maestralnu glumu, javnost Oliveru Marković pamti i kao izvrsnu pjevačicu, posebice ruskih romansi.

Pamtimo njezine brojne uloge kojima je obilježila više od 60 filmova. Spomenimo tek neke: "Vlak bez voznog reda", "Kozara", "Put oko sveta“, „Nacionalna klasa“, „Petrijin vijenac“, „Majstori, majstori“, „Moj tata na određeno vrijeme“, „Balkan ekspres“, „Već viđeno“, „Braća po materi“, „Sabirni centar“, „Urnebesna tragedija“...

Olivera Marković dobitnica je mnogobrojnih kazališnih kao i filmskih nagrada. Od filmskih spomenimo Srebrnu i dvije Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli i „Slavicu“ za ukupan doprinos razvoju filmske umjetnosti.

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • zelenakrava:

    Kao klinac slušao sam njezine ploče.Trojka i Zvone praporci. U razdoblju kraja pedesetih i početka šezdesetih snimila je brojne ploče tako da sam ja u prvo vrijeme mislio da je ona pjevačica a ne glumica.Sviđala mi se u brojnim komedijama ... prikaži još! s početka šezdesetih.Pamtim Muškarce s Slavkom Perovićem. Njezine uloge kada je igrala već starije žene (nakon 1970. ) uglavnbom su bile sporedne. Neka joj vječna slava.

  • WalterL:

    mene jedino zanima di je ona bila izmedu 91 i 95.

  • -obrisani-:

    mogu li...slaava joj i vecni pomen...... . http://www.youtube.com/watch?v=037uSAIahho