Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatna arena

Trijumf 'Zbornice' na Pulskom filmskom festivalu

Pula: Premijera filma "Nosila je rubac črleni" na 69. Pula film festivalu
Sasa Miljevic/PIXSELL
23.07.2022.
u 22:57

Sigurna sam da će “Zbornica” ostati trajni dio hrvatske filmske povijesti. Mi smo svi beskrajno ponosni na taj film, na maestralnu režiju Sonje Tarokić i sve glumce koji su ga nosili - rekla je producentica Ankica Jurić Tilić primajući nagradu za najbolji film

Veliku Zlatnu arenu za najbolji film na zatvaranju 69. Pulskog filmskog festivala više nego zasluženo dobila je “Zbornica” redateljice Sonje Tarokić, koja je dobila i Zlatnu arenu za režiju tog filma.

- Sigurna sam da će “Zbornica” ostati trajni dio hrvatske filmske povijesti. Mi smo svi beskrajno ponosni na taj film, na maestralnu režiju Sonje Tarokić i sve glumce koji su ga nosili - rekla je producentica Ankica Jurić Tilić primajući nagradu za najbolji film.

Najbolji scenarij napisali su debitanti Andrija Mardešić i David Kapac, redatelji filma “Stric”.

- Mislili smo da radimo film o tome kako je obitelj grozna stvar, a na kraju je “Stric” ispao film o obitelji iznad svega. Možda to znači da ga nismo dobro napisali, a možda imamo i nekakav Stockholmski sindrom - našalili su se autori, zahvalivši vlastitim obiteljima. 

Najboljim glumcem proglašen je Stojan Matavulj za ulogu Siniše u “Zbornici” Sonje Tarokić, a najboljom glumicom Lana Barić za ulogu Vesne u “Glavi velike ribe” Arsena Oremovića, koja je primajući nagradu poimence čestitala i Marini Redžepović i Nini Violić koje su također zaslužile nagrade.

Nagradu “Breza” za najbolju debitanticu dobila je Nina Violić za film “Baci se na pod”. 

Zlatnu arenu dobio je i montažer “Zbornice” Borna Buljević, a Stanko Herceg za fotografiju u filmu “Punim plućima” Radislava Jovanova. Ljubo Zečević nagrađen je za sporednu ulogu Jože u “Nosila je rubac črleni” Gorana Dukića, a Nives Ivanković za ulogu Vedrane u “Zbornici” Sonje Tarokić.

Frano Homen nagrađen je za najbolje oblikovanje zvuka u filmu “Punim plućima” Radislava Jovanova, a Ana Savić Gecan za kostime u filmu “Stric” Davida Kapca i Andrije Mardešića. Ana Bulajić Črček za masku u filmu “Illyricvm” Simona Bogojevića Naratha.

- Svaki filmski sektor jednako je važan, a odnedavno njih samo pet može dobiti nagrade. Kao sretnica čija je kategorija ove godine uvrštena u svečanost, pozivam organizatore da održimo tradiciju festivala dodjelom nagrada svim filmskim profesionalcima - rekla je majstorica maske, kritizirajući tu već otprije kontroverznu odluku.

Nagradu kritike za međunarodni program dobio je “Dani suše” Emina Alpera, a nagradu je preuzela hrvatska koproducentica Anita Juka. Najboljim hrvatskim filmom kritičari su ocijenili “Zbornicu” Sonje Tarokić.

- Htjela bih iskoristiti priliku da se zahvalim prosvjetnim radnicima koji nisu samo sudjelovali u pripremi filma, nego su ga kasnije prihvatili i kao publika - rekla je redateljica primajući prvu od čak četiri Arene koju su njeni filmovi dobili.

Najboljom glumicom u međunarodnom programu proglašena je Snježana Sinovčić Šiškov iz filma “Ljeto kada sam naučila letjeti”, a najboljom koprodukcijom proglašeni su iznova “Dani suše” Emina Alpera, a dobili su i Zlatnu arenu za najbolji međunarodni film. Posebno priznanje dobila je “Vizija leptira” Maksyma Nakonechnyja, koju je također koproducirala tvrtka 4Film Anite Juke.

Favoriti publike bili su koprodukcija “Ljeto kada sam naučila letjeti” redatelja Radivoja Andrića, te “Nosila je rubac črlenk” Gorana Dukića.

Komentara 1

Avatar grozniivan
grozniivan
12:04 24.07.2022.

kaj su već snimili film o prvoj dami i sinu odlikašu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije