Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kino

Tom Gotovac - apsolutni umjetnik još živi zahvaljujući prijateljima

tom gotovac aka antonio lauer
arhiva
10.02.2012.
u 14:40

Tom nas je podupirao od prvoga dana kao umjetnik koji podržava festival, rekao je Zvonimir Dobrović iz Udruge Domino

Premijera filma o 14 performansa u Hrvatskoj i inozemstvu te promocija knjige “Apsolutni umjetnik” održana je u kinu Europa na rođendan Toma Gotovca, 9. veljače, a zaslužni da se lik i djelo Toma ne zaboravi njegovi su najbliži prijatelji Vlasta Delimar i Milan Božić. Za tiskanje knjige zaslužna je pak udruga Domino (festival Perforacije).

 Podržavao festival

 – Tom nas je podupirao od prvoga dana, i to iz perspektive umjetnika koji podržava festival u nastanku kada nas je malo tko podržavao – rekao je Zvonimir Dobrović iz udruge.

 Ciklus od 14 performansa počeo je 9. veljače 2011. na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, nastavljen je Šišanjem i brijanjem u kinu Europa, a završio u Beogradu 18. studenog. Vlasta Delimar i Milan Božić obišli su i Rijeku, Split, Dubrovnik, Štaglinec, Veneciju, Pariz i London te Suboticu.

 Film je zanimljiv jer donosi isječke Tomovih razmišljanja o sebi, svijetu, umjetnosti iz pozicije apsolutnog umjetnika, ekshibicionista iz kojeg izvire jednostavnost i ljubav prema umjetnosti. U knjizi su mu tekstove posvetili Branko Cerovac i Miodrag Krecner Mic, a crticu na pomalo kriptirani način napisao je Martek s dodatkom “nastavit će se”.

 Sve mora imati kraj

 Predstavljeni su performansi izvedeni Tomu u čast.

 Dnevnički zapisi Vlaste Delimar počinju zajedničkom večerom u Kombolovoj ulici, a završavaju zapisom iz svibnja u kojem ona naslućuje da “naš performans ovaj put mora imati kraj”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije