Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranger things

Tmurna i mistična priča u kojoj glavnu okosnicu suvereno nose djeca

Stranger Things
Foto: Promo
1/5
01.08.2016.
u 07:25

Braća Duffer donose priču Stephena Kinga koju nikako ne smijete propustiti, a prva sezona ostavit će prostora za nove nastavke koje s veseljem iščekujem

Ako ste odrastali u 80-ima, nemoguće je da niste bili fan nekog o megahitova, pogotovo onih tinejdžerskih ili barem onih snimljenih prema romanima Stephena Kinga.

Povratak u prošlost

Pri tome mislimo prije svega na “E.T.” Stevena Spielberga, pa i “Gooniese” u kojima je Spielberg bio producent, a prema čijoj je priči taj film i snimljen.

Netflix nam donosi upravo takav jedan povratak u prošlost. Oni imaju čak dvojicu Spielberga, braću Matta i Rossa Duffera koji su za tu producentsku kuću napisali i snimili “Stranger Things”, osmodijelnu znanstvenofantastičnu seriju koja se odvija upravo u 80-im godinama. Riječ je o moderniziranoj verziji Spielbergovih priča koja je ipak bitno tmurnija, ali i dublja te je daleko više od puke jednokratne zabave.

Priča se vrti oko zanimljive glumačke ekipe. Gledamo nikada okrunjenu hollywoodsku kraljicu Winonu Ryder kojoj odlično parira David Harbour, znamo ga iz “Newsrooma”, a onda je tu i nitko drugi doli Matthew Modine. Dakle, uznemirena majka Joyce Byers (Ryder) dolazi k lokalnom šerifu Jimu Hopperu (Harbour) jer joj je nestao sin.

U potrazi za Willom Byersom šerif Hopper prisiljen se još jednom suočiti s vlastitim gubitkom kada je prije nekoliko godina od raka izgubio kćer te se odao drogama i alkoholu. Svi putevi u potrazi malo-pomalo vode prema tajnovitom državnom laboratoriju Hawkins koji vodi dr. Martin Brenner (Modine). Nažalost, Winona Ryder nije ni blizu svojim nekadašnjim ostvarenjima, čak ni u zahtjevnijim ključnim scenama serije pa je Harbour umnogome nadmašuje te je nekako i logično da se, kako se serija odmotava, radnja sve više vrti oko njega. Samo to nije ni previše važno. Seriju, naime, nose djeca. Braća Duffer složila su ekipu klinaca sasvim po uzoru na one iz u početku spomenutih filmova.

Zagonetni laboratorij

U društvo mališana Mikea, Dustina i Lucasa, koji zbog cijele situacije odrastaju preko noći, upada i bezimena djevojčica koja se da identificirati jedino po tetoviranom broju 11. Ona je, naime, pobjegla iz Brennerova laboratorija, a klinci će otkriti da Eleven raspolaže i paranormalnim moćima neslućenih razmjera.

Kada se dogodi i još jedan nestanak, svima postaje jasno da nešto i te kako ne valja u laboratoriju, a da je za nestanke možda odgovorno i nešto što nije sasvim s ovoga svijeta. Sve je to, dakle, jedan odličan predložak koji je na trenutke možda malo i preslojevit, mislimo tu na možda suvišne uloge tinejdžera kojima se valjda do kraja nastojalo držati generacijsku sličnost s filmovima 80-ih.

Nitko od tih tinejdžera, naime, ne donosi neku ključnu prevagu u radnji koju će do kraja iznijeti četvorka mališana zajedno sa šerifom Hopperom. Tko odgleda seriju do kraja, a vjerujemo da će takvih biti puno, uočit će na kraju i nekoliko cliffhangera koji će očito biti poveznica sa sljedećom sezonom koja je najavljena. Već kad smo pomislili da će TV ljeto biti sušno, eto nam serije “Stranger Things”! Nikako je nemojte propustiti.

>> Wonder Woman će odrediti smjer filmova o superheroinama

Komentara 1

AN
anonimus00
10:38 01.08.2016.

odlicna serija samo da nisu toliku ulogu imali klinci.zbog toga ocjena 8/10

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije