Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi i tržište

Tema tržišta umjetnina aktualna je na 30. salonu mladih

hdlu
11.06.2010.
u 19:34

Temu tržišta, trgovanja umjetnina i uopće formiranja cijena i kontakata između kupaca i umjetnika aktualizira i ovogodišnji 30. salon mladih koji se u subotu u 18 sati otvara u izložbenim prostoru HDLU-a.

Temu tržišta, trgovanja umjetnina i uopće formiranja cijena i kontakata između kupaca i umjetnika, aktualizira i ovogodišnji 30. salon mladih koji se u subotu u 18 sati otvara u izložbenim prostorima Meštrovićeva paviljona na Trgu žrtava fašizma, sjedištu HDLU-a. 

Ovogodišnji Salon mladih prvi put je prodajnog karaktera, a nadovezuje se na prethodnu manifestaciju 45. zagrebačkog salona. Na izložbi koja će trajati do 3. srpnja predstavit će se djela 49 umjetnika u dobi do 37 godina koje je odabrao stručni žiri u sastavu Marc Straus i Livia Straus, Marta Kiš (povjesničarka umjetnosti), Ivica Malčić (umjetnik) te Mislav Ante Omazić, dr.sc., docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i suvlasnik Galerije BOP.

Kako govore organizatori iz HDLU-a, Salon mladih želi izbjeći format tipične reprezentativne izložbe uvjetovane kustoskim konceptom s ciljem da posluži kao platforma za istraživanje, diskusiju i provjeru statusa tržišta umjetnina kao primarnog strukturnog problema cjelokupnog korpusa nacionalne vizualne umjetnosti. Stoga će Salon mladih kompleksnom prodajnom izložbom potaknuti dijalog o ključnim problemima tržišta (crno tržište, autorska prava, sudjelovanje na međunarodnom tržištu umjetnina, odnos postojećih privatnih galerija i umjetnika, iskustva uspješnih tranzicijskih zemalja, iskustva razvijenog tržišta i slično), pružiti funkcionalni model legalne prodaje umjetnina te predočiti mogućnost održavanja sajma umjetnina.

Otvorenje je u subotu, 12. lipnja, u 18 sati, u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma bb.

Na otvorenju će biti proglašeni i dobitnici nagrada 30. salona mladih, uz koncert Petra Antolić quinteta. Kao posebna radionica u subotnje predvečerje bit će radionica oslikavanja majica “Make a T-shirt”. Umjetnici će na otvorenju izložbe bojama za tekstil oslikavati majice i tako stvoriti mogućnost interakcije između autora i promatrača. Slijedi i Radionica beskonačne vrijednosti, koja se zasniva na otiskivanju proizvoljnog broja grafika, potpisanih kao autorska djela, koje će se prodavati na izložbi.

Popratni program

Program Salona mladih ove je godine obogaćen izložbama u pet zagrebačkih galerija (Mala, Stančić, Marisall, Prostor, Likum+Nova Forma) s ciljem promicanja i oživljavanja tržišta umjetnina. U suradnji s galeristima, odabrano je i predstavljeno pedesetak autora, čiji radovi selekcijom nisu izravno odabrani za sudjelovanje u izložbi Salona mladih, no svojim su tematikama i karakterom, okupljeni u nekoliko cjelina, stvorili zanimljive koncepte. Iako ne mogu konkurirati za osvajanje nagrade, autori su ovom suradnjom dobili priliku predstaviti se široj javnosti u sklopu ove značajne manifestacije. Time je dobivena takozvana win-win situacija, na obostrano zadovoljstvo umjetnika i galerija.

Otvorenja u galerijskim prostorima su prema sljedećem rasporedu:

Galerija Stančić, Ulica kneza Mislava 11, u ponedjeljak, 14. lipnja, u 20 sati.

Galerija Likum (Ilica 40) i Nova Forma u Bogovićevoj 1, u srijedu 16. lipnja, u 18 sati

Galerija Mala, Trg bana Jelačića 6, u petak, 18. lipnja, u 19 sati, te Prostor, Mesnička 5 (dvorište), u ponedjeljak, 21. lipnja, u 19 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije