Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski audiovizualni centar

'Tehnička Vlada, po svojoj definiciji, mora osigurati funkcioniranje sustava, a ne razarati ga!'

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
09.08.2016.
u 16:00

"Upravo suprotno od logike tehničkog mandata, ministar izbjegava omogućiti kvalitetno funkcioniranje sustava, ali zato najavljuje druga postupanja za koja se bojimo da će biti poražavajuća"

Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatska udruga producenata upozoravaju na neprihvatljivo ponašanje tehničkog ministra kulture Hasanbegovića koji nakon nepotrebne i neodgovorne smjene hrvatske predstavnice u Eurimagesu, umjesto dijaloga i nužne suradnje, a nakon neuvažavanja očitovanja Upravnog odbora HAVC-a i ignoriranja očitovanja ravnatelja na provedeni upravni nadzor u HAVC-u, najavljuje daljnje postupanje, a time i daljnje ugrožavanje djelovanja institucija i cjelokupne audiovizualne zajednice. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Obraćamo se političkoj i svekolikoj javnosti, s apelom za zaustavljanje daljnje destrukcije hrvatskog audiovizualnog sustava i ugrožavanja kontinuiteta filmskog stvaralaštva koje je proteklih nekoliko godina donijelo Hrvatskoj mnoge uspjehe i zasluženu reputaciju, u Europi i svijetu. A uspješno provođenje sustava poticaja u samo četiri godine Hrvatsku je učinilo izuzetno atraktivnom filmskom destinacijom, kako europskih, tako i američkih produkcija.

U tom periodu međunarodne produkcije utrošile su oko 320 mil. kuna u Hrvatskoj, a samo 2015. godine čak 160 mil. kuna. Na taj način je domaća audiovizualna industrija postala brzorastuća industrija koja zapošljava hrvatske profesionalce i tvrtke te donosi izravne i neizravne prihode lokalnim zajednicama i državnom proračunu. Tehnička Vlada, po svojoj definiciji, pa tako i svaki ministar, mora osigurati funkcioniranje sustava, a ne razarati ga.

Hrvatski audiovizualni sustav razvijale su Vlade u nekoliko mandata, kako one HDZ-a kada je donesen Zakon, osnovan HAVC i uveden sustav poticaja, tako i one SDP-a koje su nastavile s daljnjom izgradnjom sustava. Sustav se razvijao godinama, uz mar države i profesionalaca koji su ga gradili i zato je donio Hrvatskoj značajne uspjehe i na međunarodnoj sceni. Hrvatska audiovizualna zajednica postala je, zahvaljujući uređenim zakonskim okvirima s jedne strane, te kreativnosti, talentu i profesionalnoj i poslovnoj odgovornosti s druge strane, jedan od najboljih primjera uspješne primjene europskih modela i praksi u kulturi.

Od industrije koja je, ne tako davno, isključivo ovisila o proračunskim sredstvima Ministarstva kulture i sredstvima pretplatnika HRT-a, danas je slika posve drukčija. Naši producenti na natječajima HAVC-a osiguravaju tek oko 50% sredstava za svoje filmove, a preostala sredstva pronalaze kroz domaće i međunarodne koprodukcije te korištenjem europskih fondova.

Na dan 8. kolovoza 2016, baš uoči nove hrvatske premijere na venecijanskoj Mostri i novog hrvatskog nastupa na festivalu u Torontu, Hrvatska i dalje nema: – zakonom obvezan novi Nacionalni program audiovizualnog stvaralaštva koji u konačnici donosi Ministar kulture; – osigurana sredstva za isplatu poticaja, koja slovom zakona osigurava Ministarstvo kulture; – Povjerenstvo za poticaje, budući da je starom istekao mandat, a tehnički ministar odbija imenovati novo. Hrvatski filmski sustav se institucionalno osipa, sustavnim bojkotom Ministarstva kulture od imenovanja u veljači 2016. i očitom, nama posve neprihvatljivom, voljom ministra Hasanbegovića.

Upravo suprotno od logike tehničkog mandata, ministar izbjegava omogućiti kvalitetno funkcioniranje sustava, ali zato najavljuje druga postupanja za koja se bojimo da će biti poražavajuća. Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra, od datuma stupanja na dužnost ministra Hasanbegovića pa do danas, ustrajno upućuje dopise i apele ministru i službama Ministarstva kulture, a vezano uz gornja pitanja, posve uzaludno jer ista ostaju neodgovorena. Ministar Hasanbegović i njegove službe jednako se oglušuju na zahtjeve ravnatelja HAVC-a ili predstavnika stručnih udruga (DHFR i HRUP), s kojima je prvo dogovorena suradnja, a zatim neobrazloženo izostala u potpunosti.

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra čini petero uglednih građana Republike Hrvatske, stručnjaka raznih područja, koji su na nagovor i prijedlog filmskih strukovnih organizacija prihvatili odgovornu zadaću nadzirati rad HAVC-a. Ministar je u svojem kratkom mandatu iskazao, umjesto podrške radu Upravnog odbora i drugih tijela HAVC-a, potpunu nezainteresiranost za rješavanje tekućih obveza i potreba sustava. Umjesto rješavanja postojećih problema samo je generirao nove te se umjesto daljnjeg rada na razvoju sustava radije tiho uključio u hajku protiv HAVC-a koju godinama nameću uske interesne skupine.

Tome očito služi i provedeni upravni nadzor nad Hrvatskim audiovizualnim centrom o kojem se Upravni odbor HAVC-a temeljito očitovao te argumentirano odbacio navode o mogućim nepravilnostima, a isto je učinio i ravnatelj. Ministar niti nakon toga nije našao za shodno primiti de iure svoj Upravni odbor te u razgovoru razmotriti eventualna otvorena pitanja.

Potpisujemo ovo pismo molbom svim javnim akterima da zaštite ugled i vrijednu reputaciju članova Upravnog odbora te da zaštite uspješni nacionalni sustav koji se našao pod udarom ministra i njegova nesnalaženja. Pozivamo tehničkog premijera Oreškovića da odgovori na dopise koji su mu upućeni, da iskoristi preostale mjesece tehničkog mandata u nastojanju da osigura nužna sredstva za isplatu poticaja te da svojim autoritetom utječe na ministra kulture kako bi se sačuvao sustav od daljnjih napada.

>> Hasanbegović imenovao članove Kulturnog vijeća za kazališnu i plesnu te izvedbene umjetnosti

Komentara 13

Avatar Retardo
Retardo
16:27 09.08.2016.

A vi po svojoj definiciji morate razvijati hrvatsku audiovizualnu baštinu, a vi umjesto toga s našom lovom financirate najgoru četničku propagandu. Hasanbegović je tu bio puno premekan, trebalo vas je sve zbog toga na jedno 10 godina poslati u raščišćavanje minskih polja i gradnju nasipa.

PO
pozornik66
16:40 09.08.2016.

Samo naprid Ministre goni to. Uhljebi i ništa drugo, svi viču i svi su za reforme ali kad ta reforma dodje do njih onda je panika i tužakanje

MO
morituriite
17:39 09.08.2016.

Apsolutna potpora najboljem hrvatskom ministru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije