Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
industrijska baština

Što radi traktor Torpedo u zbirci Muzeja grada Rijeke?

02.08.2021.
u 11:50

Traktor, proizveden 1988. godine u riječkoj tvornici Torpedo, postao je kao primjerak riječke industrijske baštine dio Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke, doznaje se od tog muzeja.

Traktor je model TD 6006 S, a u muzej je stigao u voznom stanju. Kako je izvijestio Muzej grada Rijeke, uglavnom se koristio na riječkom području.  Otkupljen je od privatnih vlasnika. Kako za njega za sad nema prikladnog prostora za smještaj i izlaganje u okviru mogućnosti tog riječkog muzeja, smješten je u staro željezničko skladište na Žabici, uz stalnu izložbu Muzeja grada Rijeke o povijesti torpeda.

Tvornica Torpedo nastala je 1853. godine, a upravljanje ubrzo preuzima britanski inženjer Robert Whitehead. On je 60-tih godina 19. stoljeća je izumio i razvio proizvodnju torpeda koji se u toj tvornici proizvodi u različitim državama i društvenim sustavima sve do 60-tih godina 20. stoljeća. 

U tvornici Torpedo se 1975. godine, u suradnji s njemačkom tvrtkom Deutz, pokreće proizvodnja dizel motora hlađenih vodom, preko koje se proizvodi izvoze u mnoge zemlje svijeta. Od 1985. godine, Torpedo ulaže u razvoj traktora. Početkom 90-tih godina 20. stoljeća javljaju se financijski problemi, a slijedi stečajni postupak,a  nakon kraćeg razdoblja proizvodnje vojnih vozila za Hrvatsku vojsku tijekom Domovinskog rata, potpuno gašenje proizvodnje. 

Komentara 2

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
12:56 02.08.2021.

Vozio sam ga i nevjerojatno kako loša mehanika! Dakle, jedan ursus je bio elegantniji za vožnju od ovog.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
12:48 02.08.2021.

Hahahaha.. Konju..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije