Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unuk odnio djela

Stjepan Meštrović 'pokupio' djela iz muzeja Meštrović

Ivan Meštrović autoportret
Ivica Galović/PIXSELL
29.04.2013.
u 23:06

Atelijer Meštrović na zagrebačkom Gornjem gradu bio je poprište neobičnog događaja, kada je usred bijelog dana iznesen portret Ivana Meštrovića, rad slikara Vladimira Becića i pet crteža slavnog kipara.

Atelijer Meštrović na zagrebačkom Gornjem gradu ujutro je bio poprište neobičnog događaja, kada je usred bijelog dana iznesen portret Ivana Meštrovića, rad slikara Vladimira Becića i pet crteža slavnog kipara.

"Prepad na muzej"

U pozadini svega je Stjepan Meštrović, unuk velikog umjetnika, u čije ime su njegovi pravni zastupnici i napravili "prepad" na muzej u kojem su djela Ivana Meštrovića. Umjetnine su odnesene u jednu zagrebačku galeriju, a Stjepan Meštrović, koji je vlasnik tih djela, tim je potezom, izgleda, htio prisiliti državu da ih otkupi. Prema riječima njegove pravne zastupnice Jasne Mrakovčić namjera je Stjepana Meštrovića da ta djela ponudi državi koja ima pravo prvootkupa u sljedećih šezdeset dana.

- Stjepan Meštrović nije zapravo otuđio djela i sa njime dogovor nije izostao, već je u tijeku. On će ta djela, vjerujem, ponuditi državi na otkup i već su učinjeni koraci u tome smjeru - kaže za Večernji list Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića. Zakonski, taj potez Stjepana Meštrovića je dopušten, ali je u javnosti odjeknuo kao bomba. Krstulović Opara naglašava da je zadnjih pet godina od strane države uloženo 3,5 milijuna kuna za otkup Meštrovićevih djela koja su u vlasništvu nasljednika velikog kipara. Borba za nasljedstvo Ivana Meštrovića, pak, trajala je godinama, te je tek 2006. godine postignut dogovor i svakome od nasljednika je pripalo nešto od Meštrovićeve ostavštine.

Stjepan Meštrović djela koja je "uzeo" iz muzeja ima u vlasništvu i formalno je to njegovo pravo. Rumjana Meštrović, kipareva snaha i supruga Mate Meštrovića, kaže da ne podržava radikalni potez za koji se odlučio Stjepan, ali tvrdi da država nije donijela nikakav stav oko djela koja su u vlasništvu nasljednika, a nalaze se u Muzejima Ivana Meštrovića.

I prije su nasljednici uzimali djela

- Nije mi jasno da nitko nije pitao nasljednike dopuštaju li da djela koja su njihovo vlasništvo budu tamo izložena u stalnom postavu - ističe Rumjana Meštrović. Andro Krstulović Opara kaže da su i prijašnjih godina nasljednici uzimali djela iz Meštrovićevih muzeja, ali da se to zadnjih pet godina otkako je on na čelu te institucije nije dogodilo.

Istovremeno, Mate Meštrović ponudio je muzejima Ivana Meštrovića na otkup kiparov portret koji je naslikao Vlaho Bukovac , kao i sliku "Posljednja večera" i dva drvena reljefa. Također je prije dvije godine predlagao državi da se postigne dogovor, da dio djela bude otkupljen, neka da nasljednici poklone, a neka da sami zadrže, ali odgovora još uvijek nema. Sljedećih dana, kako doznajemo, Stjepan Meštrović povući će djela koja su u njegovom vlasništvu i iz Gliptoteke HAZU.

Danas postoje četiri Meštrovićeva nasljednika, kćerka Marica Meštrović koja živi u Buenos Airesu, sin Mate koji je u Zagrebu, unuk Stjepan i unuka Olga Holmberg koji žive u SAD-u. Zamjenik ministrice kulture prof. Berislav Šipuš za HTV-ov Dnevnik 3 izjavio je kako će država sigurno naći sredstva za otkup djela o kojima je riječ na koji ionako ima pravo prvokupa.

>>Carl Milles, veliki prijatelj Ivana Meštrovića, prvi put u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije