Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavljene nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta

Špiro Guberina dobitnik nagrade za životno djelo

Predstavljanje  nominacija za Naghradu hrvatskog glumišta
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
11.11.2014.
u 11:21

Vveliku nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u opereti i mjuziklima dobila je primadona Nevenka Petković Sobjeslavski

Osamdeset godina na sceni života, a od toga više od šezdeset godina na sceni teatra – to je nenadmašni Špiro Guberina, ovogodišnji laureat Nagrade za životno djelo za dramsku umjetnost. Istovremeno, tu je veliku nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u opereti i mjuziklima dobila primadona Nevenka Petković Sobjeslavski. Najvažnije su to vijesti s proglašenja nominacija za Nagrade hrvatskog glumišta. Nominacije su to za,  kako je istaknula glumica Dubravka Ostojić, članica žirija za dramsko stvaralaštvo, godinu u kojoj je umjetnost uspjela pobijediti tešku financijsku situaciju u kulturi.

Za najbolje predstave u cjelini nominirane su: “Potop”, autorski projekt Mirana Kurspahića, Teatra &TD, “Thelma i Louise” HNK Rijeka i “Tri sestre” kazališta Gavella. Za nagradu za najboljeg redatelja bore se: Saša Božić za režiju predstave "Nora" HNK Zagreb,  Janusz Kica za režiju predsatve "Amerika" u koprodukciji "Gavelle" i HNK Rijeka i  Miran Kurspahić za režiju predstave "Potop". Za najbolju žensku ulogu nominirane su: Hrvojka Begović za uzlogu u predstavi "Tartuffe" u koprodukciji ADU i Satiričkog kazališta Kerempuh, Nataša Janjić za uloge Maše u "Tri sestre" kazališta "Gavella" i za ulogu Riteu predstavi "Ritina škola" Kazališta Planet Art, te  Helena Minić za ulogu Thelme u predstavi "Thelma i Louise" Istarskog narodnog kazališta. Za  najbolju mušku ulogu nominirani su: Živko Anočić za ulogu u predstavi "Amerika", Ozren Grabarić za ulogu u predstavi "Tri sestre" svog matičnog kazališta i Krešimir Mikić za naslovnu ulogu u "Hamletu" ZKM-a.

Za sporedne ženske uloge nominirane su: Mia Anočić-Valentić za ulogu u predstavi "Živio Harms! Čuda postoje", tatjana Bertok-Zupković za ulogu Dolly u "Ani Karenjinoj" HNK Osijek, te Anastasija Jankovska za ulogu u predstavi "Kontra progresa" HNK Split. Za sporednu mušku ulogu nominirani su: Aleksandar Bogdanović za ulogu u "Ani Karenjinoj" HNK Osijek, Igor Kovač za ulogu u predstavi "Amerika" i Rakan Rushaidat za ulogu u predstavi "Živio Harms! Čuda postoje". Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za žensku ulogu nominirani su: Iskra Jirsak za ulogu u predstavi "Potop", Anđela Ramljak za ulogu u predstavi "Tartuffe" i Mirela Videk za ulogu u predstavi "ThisCasting" Teatra Rugatino.  Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, muška uloga nominirani su: Filip Križan za ulogu u predstavi "Njuške" Teatra Exit, Adrian Pezdirc za naslovnu ulogu u predstavi "Tartuffe" i Giullio Settimo za ulogu u predstavi "Zlatne rukavice" Zorin dom iz Karlovca. 

Za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mladež nominirane su: "Glazbatorij", autorski projekt Saše Božića i Ksenije Zec Gradskog kazališta lutaka Split, "Ja i moji osjećaji", autoskiprojekt Ivice Boban u Žar ptici i "Zagreb gori", autorski projekt Saše Božića i Ksenije Zec prema tekstu Milana Markovića  Dječjeg kazališta Dubrava. Za najbolja glumačka ostvarenja u predstavama za djecu i mlade nominirani su: Ivana Boban za ulogu u predsvi "Ja i moji osjećaji", Nataša Kopeč za ulogu u predstavi "Zagreb gori" i Ana Vilenica za naslovnu ulogu u "Crvenkapici" Kazališta Trešnja, te Nikša Arčanin za ulogu u "Glazbatoriju", Dado Ćosić za ulogu u predstavi "ja i moji osjećaji", te Marko Petrić za ulogu u "Glazbatoriju". 

Za najbolji praizvedeni suvremeni dramski tekst ili najbolju dramatizaciju nominirani su: Ivica Boban za tekst i dramaturgiju predstave "Ja i moji osjećaji", Goran ferčec za dramatizaciju i dramaturgiju predstave "Amerika", te Miran Kurspahić za tekst i dramaturgiju predstave "Potop".

Za najbolja redateljska ostvarenja u radio drami nominiranii su: Mislav Brečić za režiju radio-igre "bijeg k Bogu", Stephanie Jamnicky za režiju radio igre za djecu "Bajka o zlatnom pjetliću" i Jasna Mesarić za režiju radio-ateljea "Radnici umiru pjevajući". Za najbolja glumačka ostvarenja u TV drami nominirani su: Iva Babić i Elvis Bošnjak za  uloge u TV seriji "Na terapiji" i Judita Franković za ulogu u TV seriji "Počivali u miru".

Žiri je Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjelio Đurđi Škavić za desetljeća kontinuiranog rada u svojstvu jezične savjetnice u stotinama predstava mnogih naših kazališta.

Za najbolju kazališnu scenografiju nominirani su: Maurizio Ferlin za plesnu predstavu "istovremeno drugi", ivo Knezović za mjuzikl "Monty Python's Spamalot" i Lina Vengoechea za predstavu "Kontra progresa" HNK Split, a za kostimografiju: Marita Ćopo za "Tri sestre", Silvio Vujičić za plesnu predstavu "Pokret-ač" i Mirjana Zagorec za mjuzikl "Monty Python's Spamalot".

Za njabolju predstavu u cjelini - opereta, mjuzikl nominiranisu: "Crna kuća - mjuzikl u boji", "Guslač na krovu" i "Monty Python's Spamalot", a za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje u opereti ili mjuziklu: Igor Mašin za režiju "Monty Python's Spamalota", Bojan Valentić za koreografiju te iste predstave i Igor Vjalnić za dirigentsko ostvarenje u "Guslaču na krovu". Za najbolje ženske uloge u opereti ili mjuziklu nominirani su: Zdenka Kovačićek za ulogu Elle u komornom mjuziklu "Ella i Marilyn" kazališta "Komedija", renata Sabljak za ulogu Gospe od jezera u mjuziklu "Monty Python's Spamalot" i Vanda Winter za ulogu Jane u rock-operi "Gubec beg", a za najbolje muške uloge: Dražen Čuček za ulogu u "Monty Python's Spamalot", damir Lončar za ulog kralja Arthura u toj istoj predstavi te Bojan Šober za ulogu Tevye u mjuziklu "Guslač na krovu". Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u opereti ili mjuziklu nominirani su: Antonia Barišić za ulogu Magdalene u mjuziklu "Crna kuća - mjuzikl u boji" i Damir Kedžo za ulogu biskua u tom istom mjuziklu. 

Za najbolju plesnu predstavu u cjelini nominirani su: "Hemafroditi duše" u koreografiji Žaka Valente, "Istovremeno drugi" u koreografiji i režiji Matije Farlina i "Suprised body project - zagreb" u koreografiji Francesca Scavette i produkciji Studija za suvremeni ples. Za njbolje koreografsko ostvarenje u plesu nominirani su: Aleksadra Janeva Imfeld za predstavu "Pokret-ač", Marjana Krajač  za predstavu "Koreografska fantazija br. 1" i Roberta Milevoj za predstavu "Opet Roberta". Za najbolje plesne ženske uloge nominirane su: Dina Ekštajn za predstavu "Pokret-ač", Aleksandra Mišić za predstavu "Hemafroditi duše" i Petra Valentić za "Anything". Žiri za plesnu umjetnost odlučio je ne dodjeliti nagradu u kategoriji najbolje muške plesne uloge.

Tko su dobitnici Nagrada hrvatskog glumišta za 2014. godinu doznat ćemo 24. studenoga, u velikoj svečanosti u HNK Zagreb, koju Hrvatska televizija izravno prenosi na svom Drugom programu od 21 sat. Autori dodjele su Dora Ruždjak Podolski i Saša Božić, a kako je rekao Boris Svrtan ideja dodjele je da se kroz nju predstave važni i kreativni kazališpni centri van Zagreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije