Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oko medicinara

Slike starih majstora govore o narušenom zdravlju davnih muza

mona lisa
11.01.2010.
u 15:15

Talijanski medicinski stručnjak Vito Franco sa Sveučilišta u Palermu razvio je zanimljivu dijagnostičku granu medicine koju je nazvao ikonodijagnostikom.

Talijanski medicinski stručnjak Vito Franco sa Sveučilišta u Palermu razvio je zanimljivu dijagnostičku granu medicine koju je nazvao ikonodijagnostikom. Pacijenti su mu poznati likovi iz povijesti umjetnosti, najčešće oni koji su pozirali slikarima ili slikari koji su pozirali svojim kolegama ili sami sebi. Francovo “medicinsko povećalo” pronašlo je tako kod lijevog oka Da Vincijeve Mona Lise znakove xantelasme, odnosno povišene razine kolesterola, a na ruci lipome tj. nakupine masnog tkiva.

Znakove lošeg zdravlja Franco je uočio na mnogim djelima starih majstora, pišu talijanski mediji. Dugi prsti na Botticellijevu Portret mladića i dugi vrat Parmigianijeve Madone upozoravaju, primjerice, na Marfanov sindrom odnosno na bolesne promjene na skeletu, krvožilnom sustavu i očima.

Francova “pacijentica” postala je i petogodišnja princeza Margareta s remek-djela europskog baroka, tj. Velaquezove slike Male dvorske dame iz 1956. Franco joj dijagnosticira Albrightov sindrom tj. genetsku bolest čiji su simptomi hormonske smetnje, prerani pubertet, mali rast, bolest kostiju... Gušavost koju je uočio kod te male damice, ali i kod Marije iz Parta koju je naslikao Piero della Francesca, pokazuje da voda koju su pile nije imala dovoljno joda.

Na Rafaelovoj slici Atenska škola naslikan je i Michelangelo čija otekla koljena navode Franca na zaključak da je slavni umjetnik imao žučne kamence. Zabavni Francov medicinsko-umjetnički vremeplov za medicinare je vjerojatno ozbiljna stvar!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije