Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fotografija

Slike iz susjedstva Diane Arbus uče nas što je prava životna jeza

arbus1_nnn_kul_060712
"
09.07.2012.
u 16:17

Tjeskobna analitičarka - Diane Arbus vidjela je stvarnost s “posebnim” naočalama vlastite tjeskobe

Dva dana trebalo je da je nađu kad je 1971. slavna američka fotografkinja Diane Arbus počinila samoubojstvo. Nikoga to, međutim, nije šokiralo. I kao da je bilo očekivano, jer pokrića je za to bilo napretek. Nigdje nema toliko ljudskog mraka kao u crno-bijelim fotografijama Diane Arbus (1923.–1971.)!

Ispod površine

U civilizaciji koja je za manje od tri desetljeća poslije njezine smrti ružno učinila glavnom slikom popularne kulture, Diane bi se trebala savršeno uklapati. No čudovišta i nasilni prizori TV serija i programa koji bez cenzure svakodnevno ulaze i u dječje glave samo su “mehanički užas”, koji navodno i ne izaziva pravu stravu jer pravu stravu izazivaju stvarni ljudi koje dokumentira cjelokupni rad Diane Arbus! Velika retrospektiva, koju je berlinski Gropiusbau pripremio zajedno s newyorškim Metropolitan muzejom i pariškim Jeu de Paume, proglašena je europskim kulturnim hitom ljeta 2012.! Ostaje otvorena do rujna. “Obični ljudi” Diane Arbus sve su prije nego obični. Čak i transseksualci iz 60-ih tu su manje šokantni od običnih mladih parova iz manjih gradskih sredina! Diane je snimala skaredne cirkuske face i duševne bolesnike, ali se i na najbogatijim damama koje je snimala kao oličenje američke kulture 60-ih vidi ono nešto u biti jezivo.

Božanski usud?

Teoretičari i povjesničari umjetnosti potvrdili su Dianinu potragu za “božanskim u običnome” u smislu božanskog usuda. I jako im je točna primjedba da s Dianom dobivamo naočale s kojima nam se čini da smo progledali, kao što se to čini slabovidnom čovjeku koji prvi put stavlja naočale i napokon jasno vidi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije