Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacionalna najava Koncertne direkcije Zagreb

Slavni violinist Leonidas Kavakos 7. veljače ima recital u HGZ-u

Kavakos
Foto: Arhiva KDZ
13.01.2014.
u 13:15

Grčki virtuoz i njegov stalni umjetnički suradnik pijanist Enrico Pace donose ozbiljan i opsežan program sonata četvorice majstora

Sada je i službeno potvrđeno ono o čemu se već neko vrijeme s uzbuđenjem priča u zagrebačkim glazbenim krugovima: jedan od trenutačno najtraženijih i najboljih violinista današnjice Leonidas Kavakos 7. veljače održat će recital u Zagrebu, i to u Hrvatskom glazbenom zavodu koji se tako na službenoj stranici svjetskog virtuoza našao usred niza najprestižnijih europskih dvorana i metropola.

Od Musikvereina do HGZ-a

Grčki je virtuoz svoju novu radnu godinu počeo sinoć u bečkom Musikvereinu svirajući Sibeliusa uz bečke filharmoničare pod ravnanjem Riccarda Chaillyja. S istim programom večeras već gostuju u amsterdamskom Concertgebouwu, a za nekoliko dana u milanskoj Scali. Kavakos odatle putuje u London gdje će u Royal Festival Hallu uz Londonsku filharmoniju pod ravnanjem Vladimira Jurovskog svirati Bacha, a onda ga u Parizu čeka solistički i dirigentski nastup s Filharmonijskim orkestrom Francuskog radija u slavnoj Salle Pleyel. Slijedi niz recitala: Vicenza, Milano, Madrid i Zagreb, a onda nastup u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu uz vrhunski orkestar te kuće.

Kavakos je poznat kao vrlo ozbiljan glazbenik bez potrebe i želje da se dodvorava publici ili medijima. Takvog smo ga upoznali i kada je 2010. u Lisinskom svirao Čajkovskog uz Filharmonijski orkestar Scale pod ravnanjem Valerija Gergijeva. A takav je i program koji nam ovaj put donosi u manju, za komorno muziciranje upravo savršenu dvoranu Hrvatskoga glazbenog zavoda: četiri sonate četvorice majstora – Beethovena, Debussyja, Ravela i Respighija.

Nominirani za Grammy

Zagrebački recital počet će Sonatom za violinu i klavir Ludwiga van Beethovena u c-molu, op. 30, br. 2., a uz Kavakosa će muzicirati njegov dugogodišnji stalni suradnik pijanist Enrico Pace. Upravo je diskografski komplet svih Beethovenovih violinskih sonata koji su Kavakos i Pace snimili za kuću Decca u kategoriji komorne glazbe nominiran i za najprestižniju diskografsku nagradu Grammy koja se dodjeljuje krajem siječnja.

Koncertna direkcija Zagreb ovaj je ekskluzivni program dobila “preko reda” zahvaljujući dobroj povezanosti s velikim agencijama, a u projekt se kao suorganizator uključilo i veleposlanstvo Helenske Republike u Hrvatskoj. I to s oduševljenjem i ponosom na svog velikog kulturnog ambasadora u svijetu. Grčka će tako svoje predsjedanje Europskom unijom u Zagrebu obilježiti i proslaviti kulturnim događajem najviše svjetske razine.

Jedini će problem zasigurno biti ograničen broj ulaznica koje se od danas prodaju na blagajni HGZ-a po cijeni od 200 kuna, uz popust za pretplatnike ciklusa Svijet glazbe. Naravno, one koji prvi stignu u Gundulićevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije