AUSTRIJSKO-HRVATSKA SURADNJA

Sjajna glazbeno-scenska promocija Dubrovčana u palači Esterhazy u Željeznom

Foto: Petar Tyran
1/4
VL
Autor
Snježana Herak
23.10.2018.
u 09:42

- Program je osmišljen kao kombinacija koncerta na povijesnim instrumentima na kojima su izvedena djela hrvatskih i austrijskih skladatelja pretklasike i klasike

"Fortepiano nas povezuje – Druga strana povijesti u palači Esterhazy u Željeznom" naziv je impresivnog glazbeno-scenskog projekta kojim su se dubrovački umjetnici u nedjelju navečer predstavili publici u prepunoj dvorani Empire u dvorcu Esterhazy u Željeznom, glavnom gradu austrijske pokrajine Gradišće, koja ih je nagradila frenetičnim aplauzom.

Program su izveli članovi i suradnici udruge „Sve ostalo je glazba“, glumac Marojica Bijelić kao Ruđer Bošković, autorica projekta, sjajna mlada pijanistica i fortepijanistica Ivana Jelača, solistički i uz violinisticu Doru Kamber.

„Program je osmišljen kao kombinacija koncerta na povijesnim instrumentima na kojima su izvedena djela hrvatskih i austrijskih skladatelja pretklasike i klasike, između kojih je glumac Marojica Bijelić pred gradišćanskom publikom kostimiranom izvedbom priredio upečatljivi scenski nastup kao dubrovački znanstvenik, filozof, pjesnik i diplomata, Dubrovčanin Ruđer Bošković i brojnu publiku upoznao s Boškovićevim životom, te poviješću i zanimljivostima iz života Grada i Dubrovačke Republike polovicom 18. stoljeća“ , rekao je za Večernji list Domagoj Marić, nadležan za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji, koji je uvodno predstavio projekt „Druga strana povijesti“, dodavši:

„Okosnica u Željeznom fantastično ispričane glazbeno-povijesne priče bio je povijesni instrument, fortepiano iz bečke radionice istaknutog graditelja Antona Waltera, od kojih se u svijetu od ukupno oko 300-njak Walterovih instrumenata do danas sačuvalo tek 30-tak primjeraka. Jedan od njih je i dubrovački Walter, restauriran 2006. godine, koji se nalazi u Kulturno-povijesnom muzeju u Kneževom dvoru, zbog čega dubrovački egzemplar predstavlja istinsku vrijednost, ravnu onom na kojem je svirao i sam Mozart, a koji se danas čuva u njegovoj rodnoj kući u Salzburgu.

Jedan drugi primjerak Walterovog fortepiana sačuvan je u Željeznom-u kući Josepha Haydna s kojim je naš Luka Sorkočević za života održavao kontakte,  no na njemu se zbog tehničkih razloga ne može svirati, zbog čega je pijanistica Ivana Jelača u sklopu večeri muzicirala na replici fortepijana bečke radionice Watzek“.

„Walterov fortepiano bit će okosnica i daljnje suradnje između Dubrovnika i Željeznog. To  je potvrdio i  kustos Muzeja posvećenom životu i djelu Josepha Haydna u Željeznom dr. Martin Czernin  prilikom posjete hrvatskog izaslanstva i dubrovačkih umjetnika Haydnovoj kući neposredno prije koncerta, a koji je nakon planirane restauracije instrumenta, ponudio našoj pijanistici Ivani Jelači glazbenu suradnju“, rekla nam je Katarina Dorkin-Križ iz Veleposlanstva RH u Beču. 

Napomenula je kako su „autentičan ambijent i kostimirana izvedba vrsnih umjetnika na povijesnim instrumentu oduševili mnogobrojnu publiku“.

Publika je imala priliku uživati u tri djela najvećih bečkih glazbenih klasičara: Haydna, Mozarta i Beethovena, te dubrovačkih suvremenika Sorkočevića i Ivana Mane Jarnovića. Na programu su bile Haydnova sonata za klavir u C-molu, Mozartova sonata za violinu i glasovir u C-duru i Beethovenov Menuet u Es-duru, te Sorkočevićeva Sonata-simfonija u A-duru i stavak iz njegove simfonije br.3, kao i stavak iz Jarnovićeve sonate za violinu i glasovir.

U sjajnoj promociji hrvatske glazbene baštine i umjetnika te isticanju Dubrovnika kao važne europske kulturne sredine između ostalih, uživao je i željezanski biskup  mons. Egidije Živković, hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković, te predstavnici hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga iz Gradišća i Beča, kao i predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva u Dubrovniku Branka Martinović Vuković i voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku Maja Mozara.

Organizator gostovanja dubrovačkih umjetnika u Željeznom bilo je upravo Hrvatsko-austrijsko društvo iz Dubrovnika na čelu s gospođom Martinović Vuković, u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika-Podružnica Dubrovnik i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji.

>> Izložba posvećena jugoslavenskoj arhitekturi hit u New Yorku

1/9
Ključne riječi

Komentara 1

MA
Matrix5
22:26 03.11.2018.

Čestitke Dubrovčanima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije