Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIKS

Sisak: Otvorena najveća ovogodišnja svjetska izložba karikature

MIKS 2018.
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
30.06.2018.
u 15:10

Kako je rečeno na otvorenju izložbe teška su vremena za karikaturiste, zbog svojih radova proteklih godina bili su uhićivani i osuđeni na zatvorske kazne u Bangladešu i Turskoj, a zadnje vrijeme karikaturisti u SAD-u dobivaju otkaze zbog političkih karikatura

Do kraja srpnja Gradski muzej Sisak je domaćin 4. međunarodne izložba karikature MIKS 2018. Izložba ove godine ima temu pirata i nosi ime „Crna jedra“, a po broju prijavljenih autora i radova trenutačno je najveća ove godine u svijetu.

"Riječ je o trenutačno najvećem festivalu karikature u svijetu za koji se prijavilo ukupno 885 autora iz 87 država s 2388 radova. Za izložbu je odabrano 105 radova, a riječ je o najboljim svjetskim karikaturistima“ – kazuje nam organizator izložbe Nenad Ostojić.
Međunarodni žiri odlučio je prvu nagradu izložbe dati Rusu Igoru Smirnovu za njegov izvanredno detaljan rad, kojeg je stvarao čak tri mjeseca. Drugo i treće mjesto zauzeli su Poljaci Marcin Bondarowicz i Slawomir Makac.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

"Odabrali smo temu pirata jer su danas karikaturisti posljednji romantični pirati svijeta, spremni da brane svoje pravo na kritičko razmišljanje i promišljanje. Umjetnici su na raspolaganju imali teme pirata prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te smo očito pogodili temu, obzirom na broj dobivenih radova“, dodaje Ostojić.

Kako je rečeno na otvorenju izložbe teška su vremena za karikaturiste, zbog svojih radova proteklih godina bili su uhićivani i osuđeni na zatvorske kazne u Bangladešu i Turskoj, a zadnje vrijeme karikaturisti u SAD-u dobivaju otkaze zbog političkih karikatura.

MIKS 2018.
1/11

"Većina ljudi karikaturu poistovjećuje s petminutnom karikaturom s plaža kada vam rade portret, no karikaturisti su u biti umjetnici od kojih je većina završila grafičke ili likovne akademije i na ovakvoj se izložbi najbolje vidi ta njihova prava strana“, napominje Ostojić, dodavši kako je činjenica da Sisak drugu godinu zaredom ima najveći svjetski festival karikature prilika koju treba iskoristiti i podići  na viši nivo. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DA
Danijel2
22:50 30.06.2018.

Karikatura je prenaglašavanje dijelova objekta i njegovog sadržaja, koje umjetnik smatra za bitne. Dobra karikatura i dobra umjetnost imaju puno zajedničkog. I ivan Meštrović je bio majstor prenaglašavanja. Ali i u tome vrhunski umjetnik zna koliko i kako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije