Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ploča "kus njega"

Šansonijerski, trubadurski zvuci iz čudesne tučepske konobe

Foto: Greenwood Studio/Facebok
08.06.2021.
u 15:01

Ploča "Kus Njega" glazbena je kompilacija 12 do sad ne objavljenih glazbenika s područja Makarske rivijere, produkt druženja na kulturnim večerima u konobi Kus Njega u Tučepima kod Damira Tomića.

Kulturna ponuda za makarsku publiku u jesenskim i zimskim mjesecima već više od desetljeća bogatija je zahvaljujući programu, književnim i pjesničkim večerima i izložbama koje se organiziraju u konobi Kus Njega u Tučepima kod Damira Tomića.

Ploča “Kus Njega” jedan je od glazbenih proizvoda tih druženja, ujedno i prvo vinilno izdanje zagrebačkog Greenwood studija iz kojeg je zadnjih godina pod ravnanjem producenta Antonina Šilmića izašla cijela serija odličnih diskografskih projekata. Osim na vinilu, ova se neskriveno lokalpatriotska kompilacija može poslušati i na streaming servisima, a okupila je 12 dosad neobjavljenih izvedbi glazbenika s područja Makarske rivijere.

Baš ta ljetna destinacija Makarska, uz Sinj i Šibenik jedno je od glavnih rasadišta novih domaćih rock i pop-bendova, od M.O.R.T.-a do Rezervi, BluVinila i Diskodelije. Uz poznatije goste poput Tonija Jankovića (Divlje jagode), Borisa Hrepića Hrepe i Role iz Daleka obale, Nikole Čelana (Libar) i gitarista Damira Halilića Hala, riječ je o kompilaciji šansonijerskog, akustičnog zvuka “iz konobe”, s imenima koja su sudjelovala na večerima tučepske udruge “Kus Njega”, čiji je voditelj Damir Tomić i sastavljač ovog pregleda pjesama lokalne manifestacije. Kao što se naglašava u press-materijalima, iako se radi o kompilaciji na kojoj se nalazi 13 pjesama snimljenih u različitim okolnostima, ploča posjeduje zajednički ugođaj.

Siniša Škarica u bilješci s albuma napisao je: “Ploča koju imaš u rukama predstavlja ti neka bliska i neka nepoznata imena. Ali u glazbi, u kojoj se redom ćuti trubadurska romanca i neposrednost šansonijerskog narativa, takve granice se brišu. Slušaš nepoznate naslove, ali lirska riječ i treptaj žice, duhoviti krokiji i melankolični versi probudit će u tebi Dedića i Ujevića, Marijana Bana i Ibricu Jusića, suvremeni sevdah i modernu serenadu; mali glazbeni kanconijer ovog našeg jadranskog Mediterana i njegova zaleđa što tako jedinstven i poznat struji tvojim venama. I odjednom, učinit će ti se da si i ti dio te čudesne konobe.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije