Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"sveluzija"

Novi album izvrsne šibenske Diskodelije vraća nas u staro normalno

Foto: Dancing bear
01.06.2021.
u 11:45

Šibenska grupa Diskodelija predstavila je novi album "Sveluzija".

Još donedavno smatralo se da su Makarska i Sinj, a ne Zagreb, najveća rasadišta domaće alternativne pop i rock scene. No Šibenik u zadnje vrijeme ozbiljno preotima vodeću poziciju, a nakon prvog albuma grupa BluVinil pojavio se i treći album izvrsne Diskodelije.

“Sveluzija” (Dancing Bear) zvuči kao da su se susreli hipnotički New Oder s himničnim Arcade Fireom, a na smjesu plesnog, furioznog, ritmički poticajnog i svirački čvrstog post-rocka i art-rocka dolaze još i dramatični glavni vokali s puno eha, reverba, prostornosti i melodičnosti. Pogledajte upravo objavljeni singl i videospot “Stvarnost” koji će vam u sjećanje donijeti i The Cure, a vjerojatno vas i natjerati na preslušavanje albuma s osam pjesama koji za sada možete pronaći na dohvat klika, tj. na streaming platformama.

Pet godina nakon albuma “Crvotočina”, “Sveluzija” nastavlja sličnim putem “energetske bombe” kakve su kod nas nudile postave poput Miladojka Youneed, kao i mnogi britanski i američki gosti INmusic festivala. No kod nas nema usporedivog benda koji će vam vratiti nadu u opstanak modern-rocka kao kad to radi Diskodelija. Ne manje važno, hipnotičnost i razrađena ambijentalnost pokazuje da znalački barataju gradacijom, “gradnjom” svirke i “buke”, pogotovo u naslovnoj završnoj epopeji od 11 minuta trajanja. Sve pjesme snimljene su uživo čime je zadržana spontanost i nezadrživ protok energije koja kulja iz zvučnika i tjera vas da plešete po sobi dok još nema COVID free koncerata. Možda je takav prirodan zvuk proizvod ponovljene suradnje sjajnog benda s istim producentom, a Ante Prgin-Surka uspio je namjerno “suhom” produkcijom bez suvišnih ukrasa “uhvatiti” srž i energiju Diskodelije.

Autori pjesama su Ivo Grubišić, Marko Vuletin i Radoslav Kristić, aranžmane potpisuje Davorka Brajković, a svi skupa snimili su najpoticajniji album sezone koji vam može odaganti misli da je staro normalno nepovratno izgubljeno. Slušajući Diskodeliju, čini se da nije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije