Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon na HTV-u

S devet godina zakašnjenja stigla nam je Žica – najbolja TV-serija

Žica
arhiva VL
24.09.2011.
u 12:21

Serija, prema mišljenju mnogih, izaziva ovisnost gotovo kao heroin koji se tijekom pet sezona valja ulicama Baltimorea, grada u koji je smještena priča

U nedavnom razgovoru s kolegom o tome što bi se sve dalo pogledati u zimskim danima došli smo do zajedničkog zaključka – igrana produkcija američke televizije daleko je bolja od onoga što radi današnji Hollywood. Nije to od jučer, neke od najboljih serija počele su se pojavljivati otprilike istodobno s rastom kabelskog kanala HBO, iz čijih su pogona izašli i Sopranosi, Oz, Seks i grad, Dva metra pod zemljom... čemu mogu parirati jedino Momci s Madisona. Jedan od ključnih dokaza za tu tvrdnju napokon može gledati i hrvatska publika, doduše, s devet godina zakašnjenja, premda je korisnik opcije HBO na zahtjev i prije mogao gledati tu seriju. Počelo je, dakle, prikazivanje prvih od ukupno šezdeset epizoda Žice, po mnogima najbolje serije koju je američka televizija ikad proizvela. Serija, prema mišljenju mnogih, izaziva ovisnost gotovo kao heroin koji se tijekom pet sezona valja ulicama Baltimorea.

Kako Žica nikad nije osvajala prevelik prostor u medijima koji se inače bave televizijskom produkcijom – srednjostrujaške nagrade redovito su je zaobilazile, a gledanost joj nije bila glavni adut dok je nisu preuzele velike postaje poput BBC-a ili dok se nije pojavila na DVD-u i internetu – nije čudno što joj je trebalo ovako dugo da se dovalja do naših krajeva. Autor ovih redaka “navukao” se prije godinu dana, a svaka je druga serija ili film nakon Žice razočaranje.

Autor Žice je David Simon, čovjek koji je cijeli život proveo u crnoj kronici dnevnog lista Baltimore Sun. Svojedobno je godinu dana pratio rad odjela za umorstva i napisao briljantnu knjigu “Homicide: A Year on a Killing Streets”, vrsnu reportažu na oko 400 stranica s autentičnim slučajevima i stvarnim ljudima. S tom knjigom kao predloškom – ali uz brojne ustupke – nastala je serija Odjel za umorstva, ali kao najveći dobitak pokazat će se Simonovo prijateljstvo s policajcem Edwardom Burnsom. Njih dvojica poslije su zajedno napisali knjigu Corner o narkomanskoj sceni svoga grada, po kojoj je HBO snimio mini-seriju. A onda su uložili sve svoje iskustvo kako bi uvjerili šefove HBO-a da naprave seriju u kojoj bi kroz priču o specijalnoj policijskoj postrojbi koja se bori protiv velikih baltimorskih dilera ispričali sagu o Baltimoreu kao metafori bilo kojeg velikog američkog grada. I Žica je ispala upravo to – kroz nju su prošli deseci likova, ali Baltimore je onaj oko kojeg se sve vrti.

– Serija zapravo govori o američkom gradu i kako u njemu svi zajedno živimo. Ona govori kako institucije utječu na pojedince. Bez obzira na to je li netko policajac, lučki radnik, diler, političar, sudac ili odvjetnik, svi su podložni kompromisima i prilagodbama institucijama kojima pripadaju – rekao je jednom Simon.

Opširnije pročitajte u Obzoru, prilogu Večernjeg lista od subote, 24. rujna.

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar future Gohan
future Gohan
09:01 25.09.2011.

dosadna serija, nema se tu što dodat, gledanost govori sve, a sad što to kritičari hvale, oni vole to nešto što ide protiv struje, pa kakvo god sr.nje bilo, serija je dosadna za pop.zdit.

LO
logossun
15:05 24.09.2011.

Odgledao je prije nekoliko godina, a odonda još nekoliko puta; zaista, čak i u usporedbi s nesumnjivim favoritima za prestižni naziv \"najbolje od najboljih\", dakle u konkurenciji s npr. MASH-om, Hill Street Bluesom, itd., ovo beskompromisno petogodišnje čudo završava na vrhu. Dakle, po meni, najbolja televizijska serija svih vremena.

DR
drznedaj
15:25 24.09.2011.

Navodno serija za koju kazu da se najteze prvodi t.j. da se ne moze kvalitetno prevest, slicno kao i serija Oz, jos jedno remek´-djelo HBO-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije