Naslovnica Kultura Knjige

Riješi test, uči o jeziku i osvoji hrvatski pravopis

U petak 21. veljače Večernji list , u povodu Međunarodnoga dana materinskog jezika i Mjeseca hrvatske knjige, počinje objavljivati pitanja iz nagradnog kviza, čiji pobjednici mogu osvojiti sto hrvatskih pravopisa.
20. veljače 2014. u 11:58 0 komentara 1074 prikaza
Željko Jozić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U petak 21. veljače Večernji list počinje objavljivati pitanja iz nagradnog kviza Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje čiji pobjednici mogu osvojiti sto hrvatskih pravopisa. Pitanja će biti objavljivana do 25. veljače, a sve u sklopu Mjeseca hrvatskoga jezika.

Hrvatski življi no ikad

– Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokreće manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika. Potaknuti činjenicom da je hrvatski jezik od 1. srpnja prošle godine postao službeni jezik Europske unije, želimo u svih govornika hrvatskoga jezika podići razinu svijesti o važnosti materinskoga jezika. Upravo je Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine. Hrvatski je sabor 1997. utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka – kaže ravnatelj Instituta Željko Jozić.

pravopis | Autor : VL Foto: VL

Jozić ističe da je hrvatski jezik prošao prilično burna razvojna razdoblja, ali je uspio očuvati samobitnost i samosvojnost.
– Uzeo je ponešto od svakoga jezika koji ga je okruživao ili mu se silom nametao i preživio te je danas življi nego ikad. Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a na međunarodnoj sceni zadobio je veliko priznanje postavši 24. službenim jezikom Europske unije – kaže Jozić koji je zadovoljan potražnjom i prisutnošću tiskane inačice Hrvatskoga pravopisa u svim školama i knjižnicama u Hrvatskoj.

– Ovih smo dana tiskali i tvrdoukoričeno izdanje koje će se naći na policama svih knjižara – ističe Jozić koji će Hrvatski pravopis predstaviti i u Požegi, i to uz pretisak “Osnove slovnice slavjanske narěčja ilirskoga” Vjekoslava Babukića. Na Dan materinskoga jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upriličit će se predstavljanje knjige Matea Žagara “Uvod u glagoljsku paleografiju 1”.

Novouspostavljeni standard rukopisnoga pisma za sve škole u Hrvatskoj načinio je prof. Siniša Reberski s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

Željko Jozić

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, ravnatelj

Slijedi predstavljanje Hrvatskoga pravopisa 28. veljače u Gimnaziji Tituša Brezovačkoga u Zagrebu te 12. ožujka u Daruvaru.
U suorganizaciji s Maticom hrvatskom 6. i 7. ožujka održat će se znanstveni skup Hrvatski jezikoslovac Adolf Bratoljub Klaić, u povodu 30. obljetnice smrti tog velikana hrvatskoga jezika, pravopisca, dijalektologa, leksikografa i prevoditelja. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje od 11. do 17. ožujka otvara vrata svim posjetiteljima, a 17. ožujka javnosti će biti predstavljen novi časopis Hrvatski jezik.

Željko Jozić Novi Hrvatski pravopis Postoji jedan standardni jezik koji treba jedan pravopis hrvatski pravopis Predstavljanje Novi rječnik ima 35.000 riječi, dvostruko više od drugih

Usklađene sve početnice

A što je s rukopisnim pismom, pitamo Jozića.
– Riječ je novouspostavljenom standardu rukopisnoga pisma za sve škole u Republici Hrvatskoj. Rukopisno pismo načinio je prof. Siniša Reberski s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu kao suradnik na znanstvenome projektu Jezično‑likovni standardi u početnom čitanju i pisanju na hrvatskom jeziku, provedenome na Učiteljskome fakultetu u Zagrebu.

Hrvatsko rukopisno pismo objavili smo u našem Hrvatskome pravopisu i njime će biti pisane sve početnice za rano usvajanje čitanja i pisanja hrvatskoga jezika od sljedeće školske godine. Do kraja ove školske godine bit će objavljen metodički priručnik i vježbenica za rukopisno pismo u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje – kaže Jozić.

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.