Naslovnica Kultura Kazalište

Reakcija Eurokaza na izjavu ravnateljice ZKM-a

U redakciju Večernjeg lista pristigla je reakcija Eurokaza na izjavu ravnateljice ZKM-a koju objavljujemo u cijelosti.
17. travnja 2019. u 11:28 0 komentara 127 prikaza
Snježana Abramović Milković
Foto: Matija Habjak/PIXSELL

Poštovani,
kao odgovor na konfabulacije Snježane Abramović Milković objavljene na Vecernji.hr. povodom Eurokazovog otvorenog pisma a radi utvrđivanja činjenica, želimo istaknuti sljedeće:

Ponajprije da ukratko ponovimo.
Od arhivistice ZKM-a dobili smo email u kojem nas obavještava da je ravnateljica ZKM-a naredila da Eurokaz preuzme svoju arhivu do 1. svibnja ili će ista biti bačena u smeće. Takva ravnateljičina odluka svojom bahatošću ne ostavlja baš prostora za dostojanstvenu, ravnopravnu komunikaciju, koju, čini se, Abramović Milković u svom odgovoru potiče, već tek prostor za ponizno, utilitarno djelovanje, to jest - kupi svoje prnje što je prije moguće.

Snježana Abramović Milković eurokaz Otvoreno pismo Snježani Abramović Milković

Ako su nama, kako tvrdi ravnateljica ZKM-a, predani duplikati, znači da negdje u ZKM-u postoje originali. Prema našim saznanjima u sporne dvije kutije predana je sva građa Eurokaza koja je do dana današnjega pronađena u ZKM-u, pa bi u svrhu dokazivanja istinitosti njezine tvrdnje bilo dovoljno da nam pokaže gdje su to spremljeni originali.

U dvije kutije koje smo prebacili u ured Eurokaza nalaze se najvećim dijelom fotografije predstava, nešto presscuta i programi Eurokaza. Teško je povjerovati da postoje originali fotografija i njihove ponovo razvijene kopije. Krajem osamdesetih to baš nije bio običaj, ali čekamo originale.

Prebaciti svu odgovornost na arhivisticu je u najmanju ruku nemoralno i korespondira s formulom: ubijte glasnika. Niti jedan arhivist ne bi samoinicijativno nikada rekao da će nešto baciti u smeće jer se to protivi zakonima struke. Uz to, jedna novozaposlena arhivistica baš nikako ne bi smogla snage izreći takav ultimatum i odrediti mu datum. 16.06.2015., Zagreb - U kazalistu ZKM odrzana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena nova sezona kazalista ZKM. Ravnateljica ZKM-a Snjezana Abramovic-Milkovic. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL demanti ZKM-a 'Netočno je da postoji namjera izbacivanja arhivske građe EUROKAZ-a iz ZKM-a'

Ali, nemojmo se izmotavati, svi dobro znamo o čemu se tu radi i tko je što rekao i tko je kome naredio da na sebe preuzme krivicu i ublaži je izgovarajući se na nesporazum. A što se tiče nepostojanja komunikacije i tih komunikacijskih nesporazuma između ravnateljice, arhivistice i Eurokaza: nije li upravo ravnateljica, zbog delikatnosti same stvari mogla obavijestiti Eurokaz da arhivi Eurokaza nije više mjesto u ZKM-u i eventualno nas ali i javnost pitati što mislimo o tome. Ali s Eurokazom nema potrebe komunicirati ravnopravno, za Eurokaz je dovoljno da mu arhivistice prenose odluke i naloge. Volja uprave ZKM-a za neposrednom komunikacijom možda ne bi dovela do tih otvorenih pisama.

I zaključno, o dosadašnjoj uspješnoj i dobrohotnoj suradnji ZKM-a i Eurokaza: prije točno pola godine zamolili smo Snježanu da nam posudi nekoliko kostima za predstavu Posljednja noć. Radilo se o ženskim haljinama s početka 20. stoljeća za koje sigurno znamo da postoje u fundusu (korištene su u Brezovčevim predstavama) i da trenutačno ne igraju ni u jednoj predstavi, ali nam je preko tajnice (opet glasnik) poručeno da takvih kostima nemaju, a to znači niti će ih za Eurokaz biti. I još jedna sitnica: ravnateljica bi se barem mogla raspitati ako se već ne može sjetiti, kako se zvala kineska manifestacija Eurokaza koja se održala u ZKM-u. Dakle, nije Euriksia (!) već Eurijala. Žena s jezera žena s jezera Cenčićeva režija koju ne smijete propustiti
Kad arhivistica pronađe originale, stvar će doći do svoje istine, a ova afera svojom sićušnošću neće, tu se slažemo sa Snježanom nimalo doprinijeti poboljšanju hrvatske kulture, ali će doprinijeti osjećaju javnosti da ravnateljica ZKM-a brižljivo, nimalo tašto postupa s arhivima jednako kao i sa svima onima koji gradonačelniku nisu baš prirasli srcu.

Gordana Vnuk
Branko Brezovec
Apćihaaa!
Jeste li znali da kišete brzinom od 150 kilometara na sat?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.