Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snježana Abramović Milković

Ravnatelji su izbor politike, ali ja sam i osoba iz struke

snježana abramović milković
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
24.09.2015.
u 14:27

Što je pokazala prva godina mandata na čelu kazališta Snježana Abramović Milković, ravnateljica ZKM-a, uoči početka nove sezone 'potpuna posvećenost'

Bliži se prva godišnjica otkako je na čelu ZKM-a Snježana Abramović Milković.

– Vrlo brzo prošla je skoro godina dana. Što se tiče stanja u kojem sam ga zatekla, ZKM je poslovao pozitivno, na vrijeme isplaćivao honorare, imao je međunarodnu vidljivost i velik broj inozemnih gostovanja. Naravno da sam se odlučila strukturirati vlastiti način rada, a to je timski rad i motivacija suradnika koji rade na projektu pa kod nas nema tajni. Osim na pripremi programa radila sam i na rebrendiranju kazališta, vezali smo ga uz glumce što se moglo vidjeti u našoj ljetnoj kampanji. Napravili smo novi, interaktivni web, na društvenim mrežama jedno smo od najaktivnijih kazališta u regiji, uveli smo pretplatu, primili nove mlade glumce i u ansambl i na stručno usavršavanje te završavamo strateški plan koji će biti objavljen do Nove godine. Od ove godine uveli smo rad s dramskom pedagoginjom Barbarom Housmann iz Londona, za profesionalne glumce. Što se tiče kadrovskih promjena, o tome uglavnom mogu odlučivati uz odobrenje Grada, ali otvorili smo mjesto voditelja marketinga, što dosad ZKM nije imao. Zatekla sam kazalište koje financijski pozitivno posluje, ali uvijek imamo u što ulagati.

Uoči vašeg dolaska govorilo se da ste Bandićev politički kadar, da se zbog vas mijenjao statut kazališta...

Ravnateljska je funkcija politička funkcija, svi su ravnatelji dosad tako postavljani u Hrvatskoj, svi kandidati za ravnateljsko mjesto lobiraju za sebe među političarima i čudi me da me se prozivalo. Ja sam osoba iz struke koja dugo godina radi u kulturi i koja je razvila suvremenu plesnu scenu u Hrvatskoj, osnovala festival, radila producentski posao, dakle nisam došla s ceste pa se ni ne smatram isključivo političkim kadrom. Smiješno da su mi zamjerali da sam završila PMF, pa nije to baš lagan studij. Što se tiče statuta, oni su sada usklađeni u svim gradskim kazalištima u Zagrebu, a uvijek se zaboravlja spomenuti da u natječaju za ravnateljsko mjesto postoje uvjeti koji osim stručne spreme zahtijevaju da kandidat bude značajni djelatnik u kulturi i posjeduje organizacijske sposobnosti.

Bili ste u relativno nezahvalnoj poziciji i jer ste naslijedili već gotov program Dubravke Vrgoč, tako da će tek ova godina biti potpuno "vaša".

Dio prošle sezone također je bio moj, a to se odnosi na #radninaslovantigona Renate Gatice i Pretposljednja panda Dine Pešuta i Saše Božića, obje su predstave sjajno prošle kod publike i čekaju ih brojna gostovanja. Imat ćemo bogatu sezonu, osim vlastitih produkcija, međunarodnih koprodukcija, ali i koprodukcija s izvaninstitucionalnom kazališnom i plesnom scenom, po čemu je ZKM specifičan, imat ćemo brojna gostovanja u zemlji i inozemstvu poput gostovanja u Moskvi na NET festivalu, u SNG Mariboru ili Teatru Due di Parma u Italiji i MESS festivalu u Sarajevu.

Možda je novo to da kontinuirano radimo na distribuciji predstava tako da smo povećali broj gostovanja. Navest ću samo neke premijere koje nas očekuju, a to su "Drakula" u režiji Andraša Urbana, "Hinkemann" u režiji Igora Torbice, "Čarobni brijeg" u režiji Janusza Kice, "Pad" u režiji Mirana Kurspahića, predstava koja se bavi padom Vukovara upravo na 25. obljetnicu pada, projekt "Inkubator" koji daje mogućnost članovima ansambla autorskog rada na realizaciji predstave, ove godine to se biti Edvin Liverić koji će režirati "Veliku bilježnicu" Agote Kristof. A od koprodukcija planiramo "Crnu knjigu" u suradnji s Montažstrojem, "Živjet ćemo bolje" u koprodukciji s Hotelom Bulić, "Share" u koprodukciji s SKROZ Nore Krstulović.

Bilo je najava da će se ZKM više posvetiti plesu i neverbalnom kazalištu. Kako će to utjecati na posjećenost programa?

ZKM je jako otvoren kolegama s plesne scene, naravno u skladu s tehničkim mogućnostima. Sigurno da je lakše brendirati ples ako se predstave izvode na jednom mjestu, a ne sporadično po alternativnim prostorima i ako iza predstava stoji jaka tehnička podrška. Mislim da plesu treba dati šansu, ali naravno kvalitetnom plesu, odnosno koreografima koji su dobri. U prošloj sezoni izvedena je predstava "Nečastive" u koreografiji Brune Isakovića, ovih dana je premijera predstave "Glečer" Silvije Marchig, zatim nas čeka plesna premijera Zagrebačkog plesnog ansambla s koreografom Robertom Olivanom. Ono što je meni zanimljivo je cross over umjetničkih žanrova, a to je multimedija i pokret u suvremenom kazalištu.

>> Gradska skupština potvrdila Snježanu Abramović Milković za novu ravnateljicu

>> Kazališno vijeće većinom s tri glasa izabralo Snježanu Abramović Milković za novu ravnateljicu

Komentara 4

IV
IvanXXIII.
17:58 24.09.2015.

Pa ako je izbor ravnatelja stvar politike, čemu onda njegovanje privida da se bira najbolji kandidat? Čemu onda promjene statuta kako bi se u nj unio broj papučice za ritmiku?

HE
Herbert
08:40 26.09.2015.

Šteta što mi je plamenobacač na popravku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije