Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Split

Radničko vijeće obrušilo se na Mucala zbog poljuljana ugleda

'santric_nnn_kul_100511'
''
10.05.2011.
u 13:33

Afera Maršal poslužila je Vjeki Santriću za novi obračun s v.d. intendanta Mucalom

Samo dan nakon što je iz splitskog HNK objavljeno da će "zabranjena" opera Maršal premijerno zaigrati već 25. svibnja, dopisom se oglasilo Radničko vijeće HNK Split, koje v. d. intendanta Duška Mucala proziva zbog narušena ugleda kuće u slučaju Maršal, iznoseći usput niz drugih problema, pa čak i one naslijeđene od bivšeg intendanta Milana Štrljića. 

Navodi se tako slučaj jednog zaposlenika koji već tri godine ne dolazi na posao, a prima plaću, čime je HNK navodno oštetio za veći iznos od onoga kojim je Muzički biennale Zagreb prijetio splitskom kazalištu zbog nepoštovanja koproducentskih obaveza oko Maršala. Navode se, doduše, i mnogo veći problemi od jednog djelatnika van kontrole, poput optužbe da su financije splitske kazališne kuće netransparentne, odnosno da su prihodi i rashodi HNK Split za zaposlenike i za javnost "potpuna enigma".

Kao Brodogradilište

Povukao se tu i slučaj Splitskog ljeta, kojem još uvijek nije objavljen program. Članovi Radničkog vijeća tu povlače paralelu sa slučajem Brodogradilišta Split. Kažu, kao što škverani ne znaju kad će i hoće li graditi nove brodove, i kao što ne znaju tko daje jamstva i daje li ih uopće za ugovaranje novih poslova, tako ni HNK Split odnosno njegovi zaposlenici još uvijek ne znaju ni program Splitskog ljeta, niti im je predstavljen tim koji ga vodi; niti je objašnjena korelacija HNK Split i Splitskog ljeta; niti su pravno pojašnjene stvarne obaveze zaposlenika budući da su oni već godinu i pol dana bez Kolektivnog ugovora, kao što su i bez temeljog akta Splitskog ljeta - Statuta.

Zasipao Josipovića lecima

Potpisnik oštrog pisma koje na pune dvije stranice nabraja "grijehe" v.d. intendanta Mucala, ali i njegovih prethodnika, konstatirajući da je "upravljanje Hrvatskim narodnim kazalištem Split posljednjih nekoliko godina poprištem sve ozbiljnijih blamaža i skandala koje nemaju tendenciju da se zaustave, nego, upravo suprotno, zabrinjavajuće ekspandiraju", predsjednik je Vijeća Vjeko Santrić.

Santrić je javnosti poznat kao jedan od najžešćih protivnika dolaska Duška Mucala na čelo nacionalne kuće, koji je u doba Mucalove kandidature izazvao omanji skandal zasipajući Ivu Josipovića i druge uzvanike u HNK Split lecima kojima je upozoravao na alarmantno stanje u toj kući. Nakon Mucalova dolaska na čelo HNK jedno je vrijeme čak pozitivno govorio o odnosu novog šefa prema zaposlenicima, ali njihova ljubav, očito je, nije potrajala.

Komentara 2

KR
krilnik2
06:11 11.05.2011.

Predstava o marsalu? Samo ako ga pokazuje kao zlocinca!

KA
Karla
09:40 12.05.2011.

Mucalo je jedini lijek za Splitsko kazalište nakon prethodnih katastrofalnih sezona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije