Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Osijek

Put kroz desetljeća esekerske tradicije

PXL_121004_2052
PIXSELL
09.10.2012.
u 18:40

Zaboravljeni eserski jezik oživjeli su redatelj Zlatko Sviben i 25 glumaca koje predvodi Sandra Lončarić-Tankosić u ulozi 40-godišnje restauratorice Katarine Pavković

S ulice i dvorišta “ljetni” prikaz “Unterstadta” osječke autorice Ivane Šojat-Kuči “preselio” se pod krov, na daske osječkog HNK. Omiljenim naslovom među Osječanima otvorena je i nova kazališna sezona u ovoj kući. Predstava u ambijentalnoj izvedbi za koju se na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture tražila ulaznica više, nanizala je samo pohvale publike. Ova melodrama najveći je dramski projekt Osječana unatrag tri desetljeća. Zaboravljeni esekerski jezik oživio je redatelj Zlatko Sviben zajedno sa 25 glumaca koje predvodi Sandra Lončarić-Tankosić u ulozi 40-godišnje restauratorice Katarine Pavković. Ona dolazi u rodni grad, i to baš onoga dana kada joj umire majka. Katarina tada doživi određenu transformaciju.

– Bitnih promjena nema. “Unterstadt” je prilagođen pozornici, ima novi dekor i dobio je na snazi – sažeo je intendant osječkog HNK Božidar Šnajder. “Unterstadt”, što u prijevodu s njemačkog jezika znači donji grad, roman je o jednoj obitelji tijekom 20. stoljeća, od Prvog svjetskog rata do danas.

– Iznimna mi je čast da predstava nastala temeljem mojega romana otvara novu sezonu. Zahvalna sam cijeloj ekipi koja je radila na njoj jer su dali sve od sebe i dirnuli me do suza – povjerila je autorica “Unterstadta” Ivana Šojat-Kuči.

U ljetnoj izvedbi Sviben je pozornicu smjestio u jedno osječko dvorište gdje je “doslovno iskoristio svaku ciglu”. Kako bi publika ušla u njega, vratila se u prošlost prolazeći kroz redove bodljikave žice, koju su čuvali naoružani njemački vojnici. Sličan je scenarij pripremio i za ulazak u HNK. No, ovoga puta sve počinje ispred zgrade osječkog kazališta, a publika iznad pozornice prati i videoprojekcije – stare fotografije i snimke iz onoga vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije