Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PULSKI FILMSKI FESTIVAL Ove godine od 18. do 25. srpnja u Areni će biti prikazano deset domaćih filmova

Pula – jača nego ikad prije

18.06.2009.
u 20:33

Unatoč recesijskim problemima svjetskih i lokalnih razmjera, ovogodišnji, 56. festival igranog filma u Puli, koji se održava od 18. do 25. srpnja, nudi najbogatiji filmski program u posljednjih dvadesetak godina. U glavnom nacionalnom natjecateljskom programu bit će prikazano čak deset novih “domaćih” igranih filmova! A to se još nijednom nije dogodilo od proglašenja neovisnosti Hrvatske kad je Pulski festival prestao biti festival filmova snimljenih u SFRJ.

Između 4 i 8
Otad je prosječna količina novih filmova, dovršenih “od Pule do Pule”, bila šest do sedam naslova. Nekih je godina ta brojka pala na samo četiri, a nekih je narasla do osam. Među ovogodišnjim naslovima samo je jedan, “Metastaze” Branka Schmidta”, već igrao u hrvatskim kinima, dok je “Penelopa” Bena Ferrisa koncem prošle godine prikazana na One Take Film Festivalu u Zagrebu, no, neslužbeno doznajemo da će u Puli biti predstavljena premontirana inačica. Ostali će filmovi, što i jest najveća čar Pule, pred stručnom i ostalom javnošću doživjeti vatreno krštenje.

Usto, tu su radionice animiranog i dokumentarnog filma te dvadeset novih, u nas još neviđenih filmova u “dodatnom”, međunarodnom programu koji kakvoćom ne zaostaje za glavnim programima nekih drugih, na predstavljanje suvremenih stranih filmova usmjerenh filmskih festivala u Hrvatskoj.

Privlačni Almodovar
A privlačna novost je svježe pokrenuti ciklus Europski filmski redatelji, koji će u prvom izdanju ponuditi retrospektivu deset filmova Pedra Almodovara.

Bogatstvo ovoljetne ponude bez sumnje će rezultirati dodatnim poliranjem imidža Pule kao relevantnog festivala koji se rado posjećuje i na kojem nipošto nije dosadno, što je bio imidž koji ga je od 1990-ih dosta dugo pratio. 
Konačnu riječ o programu dat će danas festivalsko vijeće.


Zlatko Vidačković, umjetnički ravnatelj PFF-a

– Od neovisnosti do danas nikad nije bilo, kao ove godine, više domaćih filmova, nikad više stranih selektora i promidžbe u medijima. Lani smo imali 43.800 gledatelja, dakle nikad više publike, što istodobno znači da je Pula najposjećeniji filmski festival u nas. Treba li tome dodati bilo što drugo važno za budućnost. (bp)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije