Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenaci u ZKM-u

Publika Poludjele lokomotive kao putnici vlaka na putu u propast

Poludjela lokomotiva, Slovensko narodno gledališče
arhiv Slovensko narodno gledališće
14.04.2013.
u 16:07

U propast vode kriminalci koji se izdaju za osobe od povjerenja, zadužene da nas isporuče ka nekom cilju, što se u kontekstu duboke moralne i gospodarske krize može gledati i kao alegorija dnevnopolitičke situacije u našoj regiji

U sklopu ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih u petak je izvedena predstava Stanislawa Ignacyja Witkiewicza “Poludjela lokomotiva” u režiji Jerneja Lorencija (redatelja koji je upravo u ZKM-u postavio “Tartuffea”) i izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane.

Iznimno energični Janez Škof u ulozi strojovođe Tensera i Aljaž Jovanović kao ložač Nicholas efektno su nas vodili kroz prvi dio svog mahnitog jurcanja prema onome za što njihovi likovi očekuju da će biti transcedentalno iskustvo veličanstvene željezničke nesreće, dočaravajući ritam jureće lokomotive na dva suprotstavljena pianina. Pri tome je publika stavljena u poziciju putnika koju prema propasti vode kriminalci koji se izdaju za osobe od povjerenja, zadužene da nas isporuče ka nekom cilju, što se u kontekstu duboke moralne i gospodarske krize može gledati i kao alegorija dnevnopolitičke situacije u našoj regiji.

Sumanuta intimna igra strojovođe i ložača eksplodira u groteski u trenutku kad se u kabini pojavljuju njihove žene, a potom i drugi putnici jurećeg vlaka. Janez Lorenci si je na vrhuncu predstave dao oduška pretvarajući je u urnebesni teatar apsurda, iznenađujući farsičnim obratima i bizarnim scenskim rješenjima, a sve to je izazvalo provale smijeha u gledalištu ZKM-a.

No, treba reći i da je dio publike, pogotovo onaj mlađi, imao problema u praćenju predstave koja se igrala bez titlova s prijevodom teksta, pa se u prvom dijelu izvedbe na trenutke moglo čuti i prigušeno negodovanje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije