Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darko Cvijetić

Prijetnja tužbom švicarske tvrtke Schindler velika mi je inspiracija

Autori: , Denis Derk
07.04.2020.
u 12:17

Pisac je dobio pismo od švicarske tvrtke Schindler u kojem najavljuju tužbu zbog naziva njegova romana “Schindlerov lift”, i to uoči objave njemačkog izdanja romana koji je dobio nagradu Fric

Prije nekoliko tjedana ugledni pisac iz Prijedora Darko Cvijetić dobio je pismo od švicarske tvrtke Schindler u kojem najavljuju tužbu zbog naziva njegova romana “Schindlerov lift”, i to uoči objave njemačkog izdanja romana koji je dobio nagradu Fric.

– Mislim da će njemački i švicarski odvjetnici postići kompromis, da će naslov ostati, ali da će sva izdanja ubuduće morati sadržavati nekoliko rečenica kojima se otklanja svaka poveznica s uglednom švicarskom firmom za proizvodnju liftova. Dakle, džentlmensko rješenje koje umiruje problem, a doista mislim da time ostaje nedirnuta suština romana, njegova antiratnost prije svega. Nije mi žao što roman nosi ime kakvo nosi, očito mu je u imenu, na neki način, bila zapisana i sudbina – kaže nam Cvijetić, kojem za nekoliko tjedana izlazi roman “Što na podu spavaš”. Pitali smo ga očekuje li komplikacije i s novom knjigom.

– Probleme ne očekujem, ali očito nikada niste sigurni koliko su svi čitatelji u stanju pročitano imaginirati ili pak učitati neko svojstvo koje roman uopće nema. Svega sam se načitao, vjerujte, prateći reakcije na “Schindlerov lift”, da je roman usmjeren protiv ovoga ili onoga, da veliča jugoslavenstvo, da je antiovakav ili proonakav... No, koliko čitatelja, toliko tumačenja. To je normalno, ali ne bi smjelo prijeći granice dobroga ukusa ili zadirati u pravo umjetničke slobode. Mnogo ljudi ne razumije pojmove literarne istinitosti, fikcije, metaforičkih igara ili alegorijskih visina. Ali to je tako – veli Cvijetić. A hoće li mu ova pravna zavrzlama sa Schindlerom biti poticaj za nastajanje nekog novog djela?

– Poticaj, i to kakav. Treba ovakve stvari tako i razumjeti – zaključuje pisac. 

Ključne riječi

Komentara 1

NM
nemirno more
16:29 07.04.2020.

Darko ljudino... rješenje će se naći,na obostrano zadovoljstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije