Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Prijetnja tužbom švicarske tvrtke Schindler velika mi je inspiracija

Pisac je dobio pismo od švicarske tvrtke Schindler u kojem najavljuju tužbu zbog naziva njegova romana “Schindlerov lift”, i to uoči objave njemačkog izdanja romana koji je dobio nagradu Fric
07. travnja 2020. u 12:17 1 komentara 157 prikaza

Prije nekoliko tjedana ugledni pisac iz Prijedora Darko Cvijetić dobio je pismo od švicarske tvrtke Schindler u kojem najavljuju tužbu zbog naziva njegova romana “Schindlerov lift”, i to uoči objave njemačkog izdanja romana koji je dobio nagradu Fric.

Razvija li se Covid-Art? Shakespeare je u izolaciji pisao remek-djela, renesansa je stvorena u sjeni kuge

– Mislim da će njemački i švicarski odvjetnici postići kompromis, da će naslov ostati, ali da će sva izdanja ubuduće morati sadržavati nekoliko rečenica kojima se otklanja svaka poveznica s uglednom švicarskom firmom za proizvodnju liftova. Dakle, džentlmensko rješenje koje umiruje problem, a doista mislim da time ostaje nedirnuta suština romana, njegova antiratnost prije svega. Nije mi žao što roman nosi ime kakvo nosi, očito mu je u imenu, na neki način, bila zapisana i sudbina – kaže nam Cvijetić, kojem za nekoliko tjedana izlazi roman “Što na podu spavaš”. Pitali smo ga očekuje li komplikacije i s novom knjigom.

– Probleme ne očekujem, ali očito nikada niste sigurni koliko su svi čitatelji u stanju pročitano imaginirati ili pak učitati neko svojstvo koje roman uopće nema. Svega sam se načitao, vjerujte, prateći reakcije na “Schindlerov lift”, da je roman usmjeren protiv ovoga ili onoga, da veliča jugoslavenstvo, da je antiovakav ili proonakav... No, koliko čitatelja, toliko tumačenja. To je normalno, ali ne bi smjelo prijeći granice dobroga ukusa ili zadirati u pravo umjetničke slobode. Mnogo ljudi ne razumije pojmove literarne istinitosti, fikcije, metaforičkih igara ili alegorijskih visina. Ali to je tako – veli Cvijetić. A hoće li mu ova pravna zavrzlama sa Schindlerom biti poticaj za nastajanje nekog novog djela?

Mega-pljačke umjetnina Znate li tko je hrvatski Spiderman koji je izveo krađu stoljeća u Francuskoj?

– Poticaj, i to kakav. Treba ovakve stvari tako i razumjeti – zaključuje pisac. 

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • nemirno more:

    Darko ljudino... rješenje će se naći,na obostrano zadovoljstvo