Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Salman Rushdie

Priča o progonjenom čovjeku i književniku koji je slobodu riječi umalo platio glavom

03.09.2022.
u 20:42

Je li tragični, doslovce prokleti život Salmana Rushdieja, dramatično obilježen fetvom ajatolaha Homeinija, i nedavno ponovno divljačkim napadom na pozornici pred studentima, zasjenio njegov vlastiti književni opus, sve što je ikad napisao? Nakon više od trideset godina, unatoč fetvi, zbog nje, i mimo nje, Rushdie je čitan. Bio i ostao. Njegova su djela izlazila sve to vrijeme, u mnogim zemljama svijeta. Ljubitelji dobre književnosti, ljudi koji vole čitati, nisu prestali posezati za njegovim romanima, pričama i esejima na policama knjižara, djeca se još uvijek vole zaigrati u njegovim maštovitim svjetovima. I na hrvatskom su jeziku objavljena mnoga njegova djela, kao i “Sotonski stihovi”.

Komentara 2

MU
Munain
21:47 03.09.2022.

Ruski filozof Dugin umalo je isto platio glavom (odnosno njegova kćer jest), ali se o njemu iz nekih razloga ne pišu ovakvi tekstovi. Samo zato jer nije na "ispravnoj" strani.

SL
slavenZadravec
22:23 03.09.2022.

Osjećaji i uvjerenja zbog kojih je opsjednuti pojedinac napao Rushdia zaslužuju svaki prezir i ne spadaju u suvremena, demokratska društva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije