Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 104. godini

Preminula Wiltrud Topić-Matutin, Mimarina udovica

Stanko Szabo
28.07.2022.
u 12:24

Ugledna povjesničarka umjetnosti i udovica Ante Topića Mimare preminula je u Salzburgu prošle nedjelje

Prof. dr. sc.  Wiltrud Topić-Matutin, rođ. Mersmann preminula je u Salzburgu 24. srpnja u 104. godini života, izvijestili su iz Muzeja Mimara.

Topić-Matutin rođena 21. veljače 1919. u Berlinu, bila je ugledna povjesničarka umjetnosti čije je najintenzivnije podučje istraživanja bila srednjovjekovna umjetnost. Profesorica na Salzburskom sveučilištu, dugogodišnja cijenjena mentorica na poslijediplomskom studiju cijeli je svoj život posvetila  predanom znanstvenom radu.

Podržavala je i bila snažna potpora suprugu Anti Topiću Mimari (Korušce, 7. travnja 1898. – Zagreb, 30. siječnja 1987.) slikaru, restauratoru i kolekcionaru  u njegovom plemenitom cilju da zbirku umjetnina podari hrvatskom narodu. Radi ostvarenja donatorova životnog poslanja, adaptiran je središnji prostor tzv. Školskog foruma na Rooseveltovu trgu 5 (podignutoga 1895.). Igrom sudbine donator je preminuo u Zagrebu 30. siječnja 1987., ne dočekavši otvorenje Muzeja, a gđa Wiltrud Topić - Matutin otvorila je 17. srpnja 1987. Muzej Mimara, punog naziva Zbirka umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara. 

Dr. sc. Wiltrud Topić Matutin, rođ. Mersmann i u idućim je desetljećima nastavila hvalevrijednu suradnju s Muzejom, nesebično prenoseći svoje znanje njegovim djelatnicima pri svakom susretu, te objavivši, među ostalim, i studije s obradom predmeta iz zbirke. Uz godišnjice donatorove smrti ugošćivala je djelatnike Muzeja u svom domu u Salzburgu, rado dijeleći sa kustosima svoje znanstvene spoznaje o pojedinim djelima zbirke. 

Komentara 1

IL
ilustrator
10:25 31.07.2022.

počivala u miru božijem, ti i tvoj ante! nikad vas narod hrvatski zaboravit neće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije