Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spas

Potpišite peticiju za spas kazališta KNAP!

spasimo knap
arhiva
11.01.2012.
u 15:05

Ivica Lovrić iz Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport kaže da Zagreb nema novca za osnivanje još jednog kazališta, ali i kako kazališta u gradu Zagrebu ima – sasvim dovoljno!

Da sceni KNAP (što je kratica za Kazalište na Peščenici ili Kazalište na periferiji) prijeti zatvaranje, zna se još od studenog, netom nakon dodjele Nagrada hrvatskog glumišta, a na čijoj su ceremoniji taj podatak iznijeli glumci Petra Dugandžić i Goran Grgić. Njih su dvoje, naime, primajući nagrade baš za uloge ostvarene u KNAP-ovoj predstavi apelirali na javnost da ne dozvoli zatvaranje tog zagrebačkog kazališta. 

Naime, KNAP je dio Centra za kulturu Peščenica, a da bi mogao legalno nastaviti s radom, morao bi zadovoljiti uvjete važećeg Zakona u kazalištima i upisati se u tzv. Očevidnik pri Ministarstvu kulture. Za to je nužna tek izmjena Statuta Kulturnog centra Peščenica, kojem je osnivač i vlasnik – Grad Zagreb, ali je Grad odbija obaviti!

– Svi naši problemi počeli su kada smo za jedne revizije izbrisani iz Očevidnika kazališta, jer KNAP nije registriran kao zasebna jedinica unutar Kulturnog centra Peščenica, nego je njegov integralni dio – objasnio nam je ravnatelj KC Peščenica Tomislav Štriga.

Štriga je po primitku obavijesti iz Ministarstva kulture odmah kontaktirao zagrebački Ured za kulturu, obrazovanje i šport, odnosno njegova pročelnika Ivicu Lovrića, kao i gradsku pravnu službu i – našao se u čudu!

 Naime, Lovrić mu je odgovorio da Zagreb nema novca za osnivanje još jednog kazališta, ali i kako kazališta u gradu Zagrebu ima – sasvim dovoljno! Odnosno:

“Ured za kulturu, obrazovanje i šport smatra da postojeća mreža kazališta u gradu Zagrebu zasad daje dovoljno prostora i mogućnosti za sve umjetničke potencijale u kazališnoj djelatnosti grada Zagreba“.

Zbog toga Teatar.hr poziva sve ljubitelje kazališta da potpišu peticiju kojom od Ureda za kulturu obrazovanje i šport Grada Zagreba i gradske Skupštine traže donošenje novog Statuta CK Peščenica, odnosno njegovo usklađivanje sa Zakonom o kazalištu te samim time i nastavak rada KNAP-a!

Peticiju možete potpisati na:

http://teatar.hr/81686/spasimo-knap/

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije