Naslovnica Kultura Knjige

Pomoć učenicima s disleksijom i slijepoj djeci – digitalizirane 72 lektire

Uz sadržaj djela dostupan je i rječnik manje poznatih riječi
10. studenoga 2018. u 08:40 0 komentara 341 prikaza
tipkovnica
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

“Priče iz davnine”, “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” i “Prosjak Luka” tri su lektirna djela, od 72 digitalizirana, dostupna na adresi http://lektire.skole.hr/, koja su posebno prilagođena učenicima s teškoćama u čitanju i razumijevanju teksta.

TKO JE SASTAVLJAO KATEGORIJE? Roditelji bijesni zbog školskog upitnika: 'Nagrade su potpuno neprimjerene i seksualiziraju djecu'

Štoviše, na spomenutoj stranici dostupno je 36 osnovnoškolskih i 36 srednjoškolskih e-lektira koje se mogu čitati na stolnom ili prijenosnom računalu, e-čitaču, tabletu, pametnom telefonu ili drugom mobilnom uređaju u svim formatima (PDF, EPUB, web format i Brailleov digitalni format).

– Sve e-lektire prilagođene su učenicima s teškoćama. Uz već spomenuti prijevod na hrvatski znakovni jezik, dostupne su i u posebnom formatu koji je prilagođen čitanju na Brailleovim digitalnim uređajima. One su izrađene zato da objasne i pomognu osobama s teškoćama u čitanju, ponajprije osobama s disleksijom, ali i radi objašnjenja, učenja pravilnog izgovora i razvoja vještine slušanja kod svih učenika – poručili su iz Carneta.

Ivana Katavić Đaci trećih razreda Nacionalni ispiti - test kojim će se ocjenjivati škole, a ne učenici

U zvučnom su obliku u cijelosti dostupne knjige kao što su Hektorovićevo “Ribanje i ribarsko prigovaranje”, Goetheov “Werther”, Gundulićeve “Suze sina razmetnoga”, Baumov “Čarobnjak iz Oza”, “Gulliverova putovanja” Jonathana Swifta i brojni drugi naslovi. Digitalne lektire sada su, kako kažu u Carnetu, a u suradnji s Bulaja nakladom, dopunjene dodatnim sadržajem, primjerice bilješkom o piscu i djelu koje, osim biografije autora, donose i prikaz djela u povijesno-umjetničkom kontekstu.

– Učenici na raspolaganju imaju i rječnik manje poznatih termina, žargona i dijalektalizama koji doprinosi boljem razumijevanju lektire. Kako bi se učenike zainteresiralo i motiviralo da pročitaju cjelovito književno djelo, izrađeni su multimedijalni sadržaji, tzv. audio i videomamci s prijevodom na hrvatski znakovni jezik – poručuju iz Carneta.

Klesarska škola na Braču klesarska škola Dominik: Kad završim školu na Braču, bit ću klesar u rodnom Münchenu

Kako naglašavaju, za one koji žele znati više tu su upute i smjernice koje učenike ohrabruju na traženje novih informacija i potiču ih na aktivnosti primjerene njihovoj dobi, a kako bi provjerili znanje i razumijevanje, učenicima je na raspolaganju i literarni kviz.

Pristup svim sadržajima na portalu je besplatan i dostupan kako učenicima tako i studentima, ali i nastavnicima te profesorima uz korištenje elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.