Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dostupno na internetu

Pomoć učenicima s disleksijom i slijepoj djeci – digitalizirane 72 lektire

tipkovnica
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
10.11.2018.
u 08:40

Uz sadržaj djela dostupan je i rječnik manje poznatih riječi

“Priče iz davnine”, “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” i “Prosjak Luka” tri su lektirna djela, od 72 digitalizirana, dostupna na adresi http://lektire.skole.hr/, koja su posebno prilagođena učenicima s teškoćama u čitanju i razumijevanju teksta.

Štoviše, na spomenutoj stranici dostupno je 36 osnovnoškolskih i 36 srednjoškolskih e-lektira koje se mogu čitati na stolnom ili prijenosnom računalu, e-čitaču, tabletu, pametnom telefonu ili drugom mobilnom uređaju u svim formatima (PDF, EPUB, web format i Brailleov digitalni format).

– Sve e-lektire prilagođene su učenicima s teškoćama. Uz već spomenuti prijevod na hrvatski znakovni jezik, dostupne su i u posebnom formatu koji je prilagođen čitanju na Brailleovim digitalnim uređajima. One su izrađene zato da objasne i pomognu osobama s teškoćama u čitanju, ponajprije osobama s disleksijom, ali i radi objašnjenja, učenja pravilnog izgovora i razvoja vještine slušanja kod svih učenika – poručili su iz Carneta.

U zvučnom su obliku u cijelosti dostupne knjige kao što su Hektorovićevo “Ribanje i ribarsko prigovaranje”, Goetheov “Werther”, Gundulićeve “Suze sina razmetnoga”, Baumov “Čarobnjak iz Oza”, “Gulliverova putovanja” Jonathana Swifta i brojni drugi naslovi. Digitalne lektire sada su, kako kažu u Carnetu, a u suradnji s Bulaja nakladom, dopunjene dodatnim sadržajem, primjerice bilješkom o piscu i djelu koje, osim biografije autora, donose i prikaz djela u povijesno-umjetničkom kontekstu.

– Učenici na raspolaganju imaju i rječnik manje poznatih termina, žargona i dijalektalizama koji doprinosi boljem razumijevanju lektire. Kako bi se učenike zainteresiralo i motiviralo da pročitaju cjelovito književno djelo, izrađeni su multimedijalni sadržaji, tzv. audio i videomamci s prijevodom na hrvatski znakovni jezik – poručuju iz Carneta.

Kako naglašavaju, za one koji žele znati više tu su upute i smjernice koje učenike ohrabruju na traženje novih informacija i potiču ih na aktivnosti primjerene njihovoj dobi, a kako bi provjerili znanje i razumijevanje, učenicima je na raspolaganju i literarni kviz.

Pristup svim sadržajima na portalu je besplatan i dostupan kako učenicima tako i studentima, ali i nastavnicima te profesorima uz korištenje elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije