Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Počelo je s Lalićem i 'Lelejskom gorom' 1963.

Jergović je petnaesti po redu laureat. Prije dvije godine nagradu je dobio Tomaž Šalamun, a od tada se dodjeljuje bijenalno
28. rujna 2015. u 08:23 5 komentara 460 prikaza
17.11.2012., Zagreb - Zagrebacki velesajam, Interliber. Borisu Dezulovicu, novinaru i knjizevniku dodjeljena nagrada Kocicevo pero.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Književnik iz Hrvatske Miljenko Jergović dobio je prestižnu Njegoševu nagradu za roman „Rod" koji je 2013. godine objavila Fraktura. Jergović je petnaesti dobitnik Njegoševe nagrade koju uručuje crnogorski predsjednik i koja u Crnoj Gori ima državni status. Osim što će Jergovićevo ime biti uklesano u mramornu ploču na Biljardi, dobit će i crnogorsko izdanje svog opsežnog romana, a znatan je i novčani dio nagrade koji je prije dvije godine iznosio čak 16.500 eura.

Do nove nagrade Jergović je došao u "pripetavanju" s Davidom Albaharijem i Dimitrom Baševskim koji su također ušli u uži krug. No žiri u kojem su bili Vlaho Bogišić (predsjednik), Filip David, Aleš Debeljak, Katica Ćulavkova, Sreten Perović, Zdenko Lešić i Svetlozar Igov velikom većinom glasova odlučio je da nagrada ide Jergoviću.

Njegoševa nagrada ima burnu povijest. Osnovana je sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća kada joj je namijenjena uloga jugoslavenskog Nobela. Prvi dobitnik bio je Mihailo Lalić nagrađen za roman „Lelejska gora". Drugi dobitnik bio je Miroslav Krleža nagrađen za monumentalne „Zastave", a treći Meša Selimović nagrađen za roman „Derviš i smrt". Slijedili su Branko Ćopić, Oskar Davičo, Blaže Konevski, Josip Vidmar, Desanka Maksimović (koja je u pripetavanju pobijedila Danila Kiša), Borislav Pekić, Dobrica Ćosić, Stevan Raičković i Matija Bečković.

Zbog sukoba u žiriju i oko njega, Njegoševa nagrada imala je dvanaestogodišnju političku stanku da bi prvi laureat nakon njene redefinicije bio Mirko Kovač nagrađen za „Ruže za Nives Koen". Prije dvije godine nagrađen je slovenski pjesnik Tomaž Šalamun i otad se nagrada dodjeljuje bijenalno.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti