Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Performeri preuzimaju Zagreb: Ganz nove Perforacije i Noć Performansa

Sutra počinju Ganz nove Perforacije, festival izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa
05. listopada 2020. u 16:00 103 prikaza
Ganz nove Perforacije i Noć Performansa
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/11

Festival se održava se od  6. do 11. listopada na 15-ak različitih lokacija u Zagrebu. Ganz nove Perforacije svojevrstan je hibrid dva festivala:  Perforacija & Ganz novog - koji su spajanjem svojih kreativnih i produkcijskih snaga postali snažna točka oko koje se okuplja nezavisna domaća scena.

Jesen donosi ganz novu kulturnu ponudu, a novonormalno, sudeći prema programu, i dugo očekivanu dominaciju  ženskih autorica.

Festival počinje u utorak, 6. listopada u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru premijerom plesne predstave Playing reality, Koraljke Begović i Jasne Jasne Žmak, koja za svoje ishodište uzima svima znane dječje igre te ih transformira u plesne sekvence gradeći kompleksnu rekonstrukciju poznatog svijeta igara.

Ganz nove Perforacije i Noć Performansa | Autor : Promo Foto: Promo

Plesna umjetnica Roberta Milevoj u radu Rob3rta, koji je svojevrsni nastavak ranijih istraživanja Roberta, Roberta i Opet Roberta, analizira kapacitete vlastitog izvođačkog tijela u korelaciji s emotivnim segmentom bića; dok Zrinka Užbinec predstavlja Eksplodiranu sluz, koreografski pokušaj sastavljanja čudovišta nastao iz želje da se kroz plesni kolaž izazove normativna i jednoslojna percepcija tijela.

Ganz nove Perforacije i Noć Performansa | Autor : Promo Foto: Promo

Kolektiv Zvukospjevi (Hewitt, Slipčević, Guzmić) uprizoruje audiovizualni projekt Sightings-Sittings koji se nastavlja na zvučno i ambijentalno istraživanje lokacija Sjevernog mora, područje između La Manche i Norveškog mora, započet u sklopu rezidencije Otočka veza.

Ganz nove Perforacije i Noć Performansa | Autor : Promo Foto: Promo

Predstava Ispravak kazališne redateljice Marine Petković Liker dio je izvedbenog ciklusa Udaljenosti, ona je njezina peta, vjerojatno završna epizoda. Inspirirana razgovorima sa stanovnicima Darde u Baranji, ova je predstava (kao i cijeli ciklus), svjedočenje i analiziranje paradigmatskog problema života u još uvijek poslijeratnoj Hrvatskoj. Od međunarodnih gostiju, u ovogodišnjem sve-domaćem programu, predstavit će se Mala Kline s participativnim 20-satnim happeningom Dream Hostel Zagreb - Vizije ekcesa, te također slovenska grupa Feminalz s duhovitom i britkom komedijom tijela, kazališno-glazbenom Tehnoburleskom Kradljivci slika.

Ganz nove Perforacije i Noć Performansa | Autor : Promo Foto: Promo

Festival završava 11. listopada noćnom zvučnom šetnjom Dolac spava – intimni radio u hodu Pavlice Bajsić Brazzoduro, kroz koju nas na 90-godišnjicu od izgradnje tada neželjene, a danas obožavane tržnice Dolac, vodi glas u slušalicama s povremenim glazbenim intervencijama uživo, tjerajući nas na promišljanje o različitim gradovima koji supostoje na jednom prostoru, posebice onog grada koji se, iz prašine naših dimnjaka i kostiju, tek treba uzdići. U postfestum programu 17. listopada Nina Kurtela izlaže instalaciju u javnom prostoru, kreativnu intervenciju na prometnim znakovima Bez naziva. Prometni znakovi koji su inače postavljeni u javnom prostoru radi davanja uputa ili pružanja informacija sudionicima u prometu ovog puta ne uključuju naredbe i obavijesti o opasnosti već sugeriraju neka nova promišljanja prostora, vremena i kretanja otvarajući prostor za koreografiranje nekih novih stvarnosti i/ili fikcija. 11. i 12. studenog, svoj autorski rad Keinberg premijerno će u Teatru EXIT predstaviti jedna od najzanimljivijih autorica mlađe generacije, Vedrana Klepica. Predstava kroz izvedbeni i vizualni jezik istražuje ponavljajuće principe kasnog kapitalizma u kojem sami sistemi koji su osnova izgradnje jedne ekonomske zajednice, kroz nedovoljnu kontrolu, postaju razlozi njezinog raspadanja.

Iako je vrijeme karantene bilo ispunjenom kulturnim sadržajima on-line tipa, iskustvo ipak pokazuje da ništa ne može zamijeniti živu izvedbu i izravni proces uživanja u umjetnosti. Ova se godina pokazala puna neizvjesnosti te nas osvijestila da ne znamo što donosi sutra i da baš zato uživamo u danas. Zato, posjetite programe Ganz novih Perforacija, a ulaz je, kao i uvijek – slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima. 

U site-specific programu Ganz novih Perforacija, poznatoj Noći performansa, podnaslovljenoj Sve je moguće osim nemogućih prostora za performans, koja se bavi istraživanjem novih prostora za performans i društvene susrete, 17. listopada Milijana Babić i Centar za ženske studije Rijeka na billboardima u centru Grada izvest će intervenciju 3. smjena propitujući odnose pojmova tijelo-rad-ljepota-žena iz pozicije takozvane treće smjene ženskog rada; Petra Mrša poziva na distopijsko-futurističku fotografsku instalaciju i grupnu intervenciju Landscape; Vlasta Delimar i Milan Božić oštećenim kućama u centru grada posuđuju svoja tijela upozoravajući na nezadovoljavajući odnos vladajućih spram potresom oštećenim građevinama; Vladimir Novak izložit će svjetlosno-zvučnu instalaciju Parametri, dok izvedbena umjetnica Selma Banich poziva na performans Milovanje propitujući politiku dodira u jeku korona-krize.

Ganz nove Perforacije i Noć Performansa | Autor : Promo Foto: Promo

Slovenski grafiti umjetnik name: u radu Ping pong bavi se fenomenom ograđenih državnih granica i sramotnim postupanjem slovenske i hrvatske policije u tzv. push back-u tražitelja azila. Antonio Grgić poziva građane da mu se pridruže u zvučnoj intervenciji na antifašističkom spomeniku Strijeljanje talaca; Nika Bokić priprema svojevrsne upute za sigurno grljenje u doba pandemije, dok Rajna Racz i Milan Živković razmjenjuju zavjete u lingvističko-glazbenom eksperimentu Dok nas kultura ne rastavi.

Ganz nove Perforacije realiziraju se u suorganizaciji Domina i Ganz nove kulture promjene te u suradnji s partnerima kojima ovom prilikom zahvaljujemo: Zagrebački plesni centar, Teatar EXIT, Kulturni centar Travno, Galerija Nova, Centar za kulturu Novi Zagreb - Galerija Vladimir Bužančić, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, UPUH, Galerija AMZ, Drugo more i Centar za ženske studije iz Rijeke, te Tržnice Zagreb. 

Festival podržavaju Program Europske unije Kreativna Europa kroz projekte suradnje Be SpectACTive i ACT: Art, Climate, Transition, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu te Zaklada Kultura nova kroz platformu Mreža izvedbenih umjetnosti. Medijski pokrivaju Radio Student, Kulturpunkt, Novosti, Vox feminae. 

Više informacija o programu pronađite na facebook stranicama Festivala Perforacije i Ganz novog festivala te na mrežnim stranicama https://thisisadominoproject.org/.

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima